Хиляди хора се стекоха във вторник вечерта на централния площад "Пушкин" в центъра на руската столица Москва. Причината - почит към паметта на загиналите в Кемерово поне 64 души (това е официалната информация на властите в Русия), от които поне 41 са деца. 

На 25 март пламнаха годни етажи на мол "Златна вишна" в сибирския град. Според настоящата версия на разследващите пожарът вероятно е причинен от късо съединение. Оказа се обаче, че смъртоносният мол не е имал разрешителни за експлоатация, нито план и системи за действия при пожар.

По-рано днес жителите на Кемерово се събраха на хиляден протест заради погубените си близки. Разказите им говорят сами за себе си какво се е случило в търговския център.

 
И самият Владимир Путин бе в града, но не се появи при протестиращите. А те имат много въпроси и не се посвениха да искат и оставки.
 

Руски медии тази вечер съобщиха, че събралото се в центъра на столица множество пали свещи и пази тишина като помен за загиналите. Други руски медии обаче съобщават, че и в Москва е имало всъщност протест срещу управлението с настояване за незабавно разследване на пожара, погубил толкова животи. 

 

 На площада в Москва бе и опозиционният лидер Алексей Навални заедно със съпругата си Юлия.