11 служители на НАП-София са обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления. Това каза на нарочна пресконференция шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

 „Става дума за досъдебно производство, по което работим с колегите от ГДБОП. Дейността по оперативна линия е започнала преди 4-5 месеца, а досъдебно производство е образувано преди месец за престъпна група, занимаваща се с корупционни престъпления - каза Гешев, цитиран от "Фокус". - Към момента тече привличането на 11 лица като обвиняеми за участие, а на едно лице и за ръководене на организирана престъпна група, състояща се от данъчни служители на НАП-София“, каза още той.

Гешев обаче допълн, че част от лицата ще бъдат привлечени като обвиняеми и за парични престъпления – подкупи, а някои и за пране на пари.

„В хода на предприетите действия вчера са проверени над седем адреса и множество леки автомобили. Според нас участниците в групата са на различни нива в Дирекция "Оперативни проверки" на НАП София – от инспектори през ръководители до началник сектор, който според нас е ръководил тази престъпна група. Сумите, които са прибирани и са установени, са между 500 и 5000 лв. в зависимост от бизнеса на търговеца."

Според шефа на спецзвеното за повечето от лицата ще бъдат внесени искания в Специализирания наказателен съд за задържане под стража, "тъй като според колегите има вероятност те да извършат още престъпления".

По делото има множество свидетели, които според гешев - "образно казано, са изнудвани".

"Няма да позволим да има реакция спрямо тях от други служители на НАП или от други държавни органи, дори и да бъдат направени опити за законово основание на тези действия.

"Няма да позволим свидетелите на делото да бъдат притискани и „наказвани“ за това, че са изпълнили гражданските си задължения. Защото моят опит сочи, че такива случаи има“, обясни прокурор Гешев.