Димитър Франтишек Петров, доскоро член на т. нар. спецзвено "Антикорупция" към Софийска градската прокуратура, бе порицан с „обръщане на внимание“. Това е най-леката санкция в съдебния закон, която дори не е в списъка с наказанията, пише "Де факто".

Заповедта за „обръщането на внимание“ е на градския прокурор на столицата Емилия Русинова, чийто подчинен доскоро бе обвинителят Димитър Петров.

Прокурорската колегия на ВСС днес прие за сведение заповедта, но така и не се разбра за какво провинение е порицан новият член на ръководството на спецпрокуратурата.

През март 2017 г. Франтишек се забърка в скандал в лавка на училището на детето му. Според сайта "Биволъ" тогава той ошамарил и душил с якето му деветокласник, който го прередил на опашката. Прокурорът не е опровергал, а със случая щеше да се занимава и СДВР.

Но да не си помислите нещо - от 7 март т.г. той вече е зам.шеф на Специализираната прокуратура - видимо любима на главния прокурор Цацаров, където след спорни промени в НПК бяха преместени и всички дела за "висока" корупция.

Димитър Франтишек Петров е избран за зам.-шеф на спецпрокуратурата по предложение на Иван Гешев. Той зае мястото на Красимир Тренчев, който продължително отсъствал.

Както Клуб Z писа, новият заместник бе сред най-разпознаваемите лица на т. нар. звено "Антикорупция" в СГП -  той отказа дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване, прекрати досъдебното производство по случая #Яневагейт, постигна присъдата от 1 г. условно по делото „Червей“ срещу Владимира Янева, прокурор е по оправдаването на Сергей Станишев и мн. др.

Явно все от системата за случайно разпределение на преписките в прокуратурата, на Франтишек Петров се падна и делото срещу издателя на Клуб Z Огнян Донев (заедно, междувпрочем именно с шефката на градска прокуратура Емилия Русинова, б.р.).

Днес станаха факт и други назначения. По предложение на шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев колегията на ВСС днес назначи и трети негов заместник, пише "Де факто". Това е Даниела Костадинова Начева, досега редови обвинител.

С две поредни решения днес прокурорската колегия първо възстанови Пламен Димитров като прокурор в спецпрокуратурата, а после го освободи като магистрат. Стана по молба на самия Димитров, за да не загуби качеството си на магистрат. Това наложи да бъде възстановен от датата на неговото освобождаване като шеф на КОНПИ и веднага отново да бъде освободен като прокурор, за да заеме новия си пост начело на комисията „Антикорупция“.