Полковникът от жандармерията Арно Белтрам, убит от джихадист, след като се размени за заложничка при нападенията в петък, олицетворява френският дух на съпротива, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на церемония за отдаване на почит, предаде Франс прес.

"Той се присъединява към доблестното шествие на героите, на които се възхищаваше", заяви френският държавен глава, възхвалявайки починалия и обещавайки, че "споменът за него ще живее".

"Ние не се борим само с терористичните организации, силите на Даеш и проповядващите омраза и смърт имами. Ние се борим и с този нелегален ислямизъм, който действа на наша територия", като индоктринира и корумпира, заяви държавният глава в тържествената си реч, произнесена в Двореца на инвалидите, където по традиция се отдава почит на починалите големи фигури на нацията.

Еманюел и Брижит на траурнта церемония. 

"Този коварен враг изисква всеки гражданин да проявява бдителност и обществено съзнание", заяви френският президент, порицавайки "варварското реакционерство". То "отхвърля значението, което ние придаваме на живота, ценност, отречена от терориста в Треб", подчерта президентът.

Той добави, че същата ценност е отхвърлил и убиецът на Мирей Кнол, "който е убил невинна и уязвима жена, защото е еврейка, като по този начин е потъпкал нашите ценности и нашата памет", визирайки 85-годишната еврейка, оцеляла в Холокоста. 

Тази вечер в Париж ще се проведе шествие в памет на Мирей Кнол.

Арно Белтрам.

Шествието в памет на Арно Белтран премина бавно от Пантеона до Двореца на инвалидите, ескортирано от жандармеристи, под аплодисментите на присъстващите, които се бяха събрали въпреки дъжда, предаде БТА, припомняйки, че подполковникът от жандармерията беше произведен посмъртно в полковник, след като загина при заложническата криза.