Петър Пищалов - собственикът на стадото коне в Осоговската планина, по-голямата част от което умря от глад и студ (а останалите 26 животни бедстват), се яви на разпит в полицията в Кюстендил, ден след като бе призован. И обяви, че виновни за ситуацията са други...

„Ако аз съм виновен за всичко и съм препъникамъкът на земеделието в България – убийте ме!”

Това обяви пред медиите в Кюстендил Пищалов след разпита си, цитиран от "Дарик". Той хвърли вината за случилото се на хора, които са намерили преди повече от един месец конете му и не са му дали сигнал, а ги били свалили 2 км по-ниско в планината, където нямало храна. Даже се възмути как "някои са се възползвали и са си направили реклама със смъртта на животните".

Пищалов признава констатацията на институциите, че конете действително са били незаконно в Осоговската планина. Затова и не бил подал сигнал, когато животните били "изчезнали" преди месец и половина.

"Радвам се, че конете вече са под пряк мой контрол. В момента там намерих 26 живи коне, както и 3 мъртви. Не знам обаче къде са другите - аз имам около 70 коня. Другите може и да са под снега мъртви или на някое друго място в планината”, допълни Петър Пищелов.

Според "Дарик" мъжъл бил прекарал две нощи при животните в планината.

От няколко дни за животинките се грижат доброволци и природозащитници, които им дават храна и вода.

Прокуратурата вече води разследване в две направления - жестоко отношение към животни и злоупотреба с евросредства. Ако на Пищалов бъде повдигнато обвинение по първата точка и бъде признат за виновен от съда, наказанието е до 3 години затвор и глоба от 5000 лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров също говори по темата днес.

"Разследването е по две теми. Едната е проявена жестокост спрямо животни, от която е последвала смърт. Разбира се, жестокост може да се осъществи с действия, бездействия и всякаква форма на изпълнителното деяние.

Другата касае разходването на европейските средства и правомерността на тяхното получаване и разходване. Очевидно е, че в конкретния случай е получена определена субсидия“, заяви Цацаров.

Обвинител №1 попита къде е била зоополицията към МВР в този случай (тя бе сформирана с апломб едва преди 10-ина дни, б.р.). По думите му това е била първата институция, която е трябвало да реагира, а вместо това работата са свършили будни граждани със съвест, които са направили необходимото най-малкото да спасят оцелелите животни.

Освен прокуратурата, по случая работят още от Българската агенция за безопасност на храните. Експерти са извършили щателна документална и физическа проверка на обстоятелствата, довели до придвижване на животните до местността Бек бунар под връх Руен. Проверяват се и стопанствата на Пищалов, а преди ден в една от фермите му бе намерена мъртва крава. Според собственика тя е умряла при раждане преди ден, защото него го е нямало на място, за да й помогне.

БАБХ проверява се и дали нейни служители в Кюстендил са си свършили работата по случая с конете и Пищалов или са налице неправомерни действия или бездействие.

Междувременно доброволците в акцията за спасяването на живота на оцелелия добитък са транспортирали още храна до мястото, където се намират конете в Осоговската планина. Те четири пъти са качвали в планината сено, жито, царевица и др.. В близост до животните бе изграден и заслон, където има още храна. Конете постепенно се възстановяват.