Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервнопаралитично вещество във Великобритания, вероятно са били изложени на токсината на входната врата на дома им във Великобритания според британската полиция, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес. Както стана известно поразяващата субстанция се нарича новичок и е изобретена в Русия.

Британското правителство обвини Русия за атаката с бойно отровно вещество срещу бившия агент на руското Главно разузнавателно управление, издал имената на много руски агенти във Великобритания. Москва отрича обвиненията, довели до незапомнена дипломатическа криза между Русия и западния свят. 

Специалистите са констатирали, че най-висока концентрация на нервнопаралитичното вещество до момента се регистрира на входната врата на дома на двамата в Солсбъри, в Югозападна Англия, се казва в съобщение на Скотланд ярд - криминалния отдел на полицията.

"Затова смятаме, че баща и дъщеря Скрипал са имали първо съприкосновение с отровата именно там", написа в Туитър шефът на контратерористичния отдел на лондонското полицейско управление Дийн Хейдън. 

Следи от веществото са били открити и на други места, изследвани от експертите през последния месец, но концентрацията там е била по-малка. Затова домът на двамата остава главен обект за работа на детективите, разследващи случая.

 

Скрипал и дъщеря му бяха открити в безпомощно състояние на улицата в Солсбъри на 4 март и оттогава са в реанимация, където британските лекари се борят за живота им, припомня БТА.

Отравянето на руския шпионин стана причина за най-мащабния дипломатически скандал и масовото експулсиране на дипломати след Втората световна война. Западни държави се солидаризираха с Великобритания и изгониха над 100 представители на Москва по целия свят. България засега се ограничи с привикване на посланика ни в Москва за консултации.