От БСП поискаха с декларация от парламентарната трибуна оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев заради грандиозния пропуск на Гранична полиция на летище София. Както Клуб Z писа, на 20 март половината от пасажерите на полет, пристигащ от Париж, не са били проверени от граничния контрол, тъй като всички служители вкупом, в един и същ момент, излезли в почивка. Това постави резонния въпрос - готова ли е в действителност България за Шенгенското пространство, в което упорито не ни приемат, след като всякакви опасни "елементи" могат необезпокоявано да влязат в страната. Засега 13-те служители са отстранени от работа.

"На 20 март МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме - това ли са усилията на правителството да опази европейските граници!", изчете от трибуната Иван Иванов (БСП).

Той определи случилото се като "престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата", "абсолютен саботаж от страна на МВР" , който "налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз".

"Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители за още по-голямо съжаление бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после, вместо да видят големия проблем, се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности, несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А в действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!", се казва още в декларацията, като се припомнят реакциите на институциите.

От БСП не са съгласни и с Валентин Радев, който определи случилото се като "прецедент".

"Щеше  да е прецедент, уважаеми г-н министър, ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на летище София само преди година", посочиха от БСП и припомниха, че само три дни след случая със самолета от Париж във Франция бе извършен поредният терористичен атентат.

"От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне "оградата" я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изхода от нея", припомниха и скандала с оградата по границата с Турция от левицата.

В заключение оттам посочват, че са обида за българските граждани думите на Борисов, че заслужаваме да влезем в Шенген, защото пазим добре границите на ЕС.

"Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България!", настояват от БСП.