Посещението на руския патриарх Кирил в България и последвалите скандали са повлияли на отношението на българите към Русия. Представително проучване на „Алфа рисърч“ показа преобладаваща негативна оценка за действията на руския патриарх, намаляващо одобрение на Русия и нарастваща подкрепа за евроатлантическия път на България.

Анкетирани са 1055 граждани – пряко и по домовете им, а периодът на провеждането е 15-24 март 2018 г. В това време Владимир Путин бе преизбран без алтернатива за четвърти президентски мандат, а Великобритания вече обяви, че Русия най-вероятно стои зад отравянето на двойния шпионин Сергей Скрипал, след което изгони 23 руски дипломати.

67% оценяват думите на патриах Кирил, че българите не са проявили признателност към Русия, като неприемливи и унизителни. 25% ги приемат за приемливи и справедливи. 43% са на мнение, че Русия настоява не просто за признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.

Изследването показва и друго - за първи път след кризата в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия. Преди няколко месеца то е било 66%, а днес е 56%.

За същите няколко месеца има повишение на обичайно високата подкрепа за ЕС - от 50 до 58%. Повишава се и одобрението към НАТО - от 38 до 44%.

Това съвпада и със започналото българско председателство на Съвета на ЕС, което 37% от българите определят като успешно до този момент, срещу едва 13% - като неуспешно.

50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета – Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5 на сто, Лиляна Павлова и Екатерина Захариева.