Американските власти разглеждат възможността за арест на руски активи в Съединените щати като една от мерките по делото "Скрипал", съобщи в интервю за руското издание РБК посланикът на САЩ в Москва Джон Хънтсмен.

Той изрази надежда, че страните все пак ще успеят да стабилизират двустранните отношения без крайни мерки, но се отказа да прогнозира каквото и да било. Освен това дипломатът обяснява за какви активи може да става дума, тъй като дипломатическата собственост попада под защитата на Виенската конвенция и спрямо нея няма как да се приложат такива мерки. 

"Съществува Виенска конвeнция, която гарантира неприкосновеност. При обсъждане на всяка ситуцаия се ръководим от нея. Но има и други документи, сключени по различно време, които по един или друг начин засягат въпросите за дипломатическата собственост, дипломатическите обекти. Затова не си струва да се правят предположения как ще се развият събитията", казва посланикът. 

Хънтсмен разказва, че обича да чете вечер исторически книги за отношенията между Русия и САЩ. По думите му в историята на двустранните отношения е имало и хубави моменти, когато представители на двете страни са сядали на масата на преговорите, за да отстранят разногласията. Но случаят със Скрипал показал "как не трябва да действат отговорните партньори".

Великобритания вече заплаши с икономически мерки, в т.ч. проверки на активи, закупени със средства от "съмнителен произход", които ще засегнат богати руснаци, купуващи имоти на Острова, отказ от руски газ, както и прекратяване на обслужването на руски еврооблигации от две клирингови къщи. САЩ са втората държава, която се обявява за икономически санкции след изгонването на дипломати, което направиха повечето държави в ЕС, не и България. На 30 март обаче се събира Съветът по сигурността към МС, който ще изслуша отзования от Москва посланик Бойко Коцев. Очаква се да бъдат обявени мерки заради случая "Скрипал".

Срещу Русия от 2014 г. действат санкции, наложени от САЩ, ЕС, Канада и др. държави заради анексията на Крим и сепаратисткия конфликт в Източна Украйна.

На 26 март американските власти обявиха за нежелани на своя територия 60 руски дипломати, 12 от които бяха от мисията в ООН, и закриване на генералното консулство в Сиатъл. Причината за подобни действия стана отравянето на 66-годишния бивш полковник от ГУР Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри. Скрипал е съден за държавна измяна в Русия през 2006 г. заради това, че е предал на британското разузнаване MI6 близо 300 агенти на ГРУ в Европа, съобщи Newsweek.

През 2010 г. той, заедно с четирима британски агенти, е разменен за група от десет руснаци, работещи под прикритие в САЩ и разкрити от американските служби, в която беше и нашумялата в медиите Анна Чапман.