Гръцката футболна федерация обяви безпрецедентни наказания за ПАОК заради прекратения мач срещу АЕК от първенството на южната ни съседка на 11 март. Както е известно, в края на срещата босът на солунския тим Иван Игнатиевич Савидис нахлу на терена с пистолета си и заплаши съдиите. Малко преди това главният рефер два пъти промени решението си за гол на ПАОК, който можеше да бъде победен.

Савидис - понтийски грък с руски и гръцки паспорт, има забрана 3 години да не стъпва на футболни мачове. Също така е глобен 100 000 евро. Директорът на клуба Лубош Михел, бивш елитен съдия на ФИФА, е аут от футбола за три месеца, а глобата му е 15 000. Това е заради репликата "Свършен си!" към арбитъра.

ПАОК отнася 0:3 служебна загуба и му се отнемат 3 точки от актива за този сезон, както и 2 за следващия. В три домакински срещи от настоящия шампионат стадион "Тумба" ще остане празен. Паричната сакнция за "черно-белите" е 63 000 евро.

Наказанията нанасят удар по шампионските амбиции на солунския отбор. ПАОК имаше 52 точки и беше съвсем близо до АЕК - 54 т.

От днес класирането в челото изглежда по следния начин: АЕК - 57, "Олимпиакос" - 50, ПАОК - 49, и т.н.

Първенството беше спряно от правителството на 12 март и ще бъде подновено идния уикенд (31 март - 1 април). Междувременно ФИФА за пореден път заплаши Гърция с изваждане от международния футбол, ако не се справи с непрестанните инциденти по стадионите си.

А Иван Савидис тепърва ще има проблеми и с правосъдието, тъй като два дни след скандала прокуратурата започна разследване заради нахлуването му на терена с оръжие.