България номинира Гергана Мутафова - прокурор от Пловдив, член на ВСС от политическата квота от ГЕРБ, за изпълнителния борд на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС). Днес на заседание на пленума тя се съревновава с единствената друга номинирана - Калина Чапкънова, пак прокурор, пак от политическата квота от ГЕРБ.

Въобще не помогнаха забележките на членове на съдийската колегия, че ЕМСС се състои предимно от съдии, защото в повечето "ВСС"-та на държавите членки прокурори не участват (думите са на Атанаска Дишева, б.р.).

В Изпълнителния борд на ЕМСС влизат 7 представители на съдебни съвети от различни държави. За първи път България бе представена там от Соня Найденова (съдия, първия представляващ предния ВСС, свалена с показен "пуч" от кръга около Димитър Узунов) през 2014-2016 г. и това бе високо отличие за страната, припомня "Де факто".

Сега предстои избор на президент на ЕМСС, чието място се овакантява от 1 юни, както и на нов борд. Затова въпросът бе в дневния ред на пленума на ВСС. Единодушно с 14 гласа кадровиците решиха да не номинират президент.

ЕМСС е авторитетен орган, който реагира остро например срещу репресиите и чистките на магистрати след опита за преврат в Турция - и предложи тамошният Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) да бъде изключен като наблюдател. Тогава българският ВСС в стария си състав уникално се "сниши" и за разлика от всички нормални демокрации гласува "въздържал се".

Та, днес в делови дух за минута Даниела Машева от прокурорската колегия на ВСС предложи за член на борда Гергана Мутафова, доскоро районен прокурор на Пловдив (да не припомняме кой е от Пловдив, но единодушното гласуване почти 100% по всеки въпрос в прокурорската колегия е факт, б.р.).

"Считам, че има достатъчно опит и капацитет", каза Машева, която пък е бивш зам.-министър на Маргарита Попова в правосъдното ведомство.

В рамките на минута Даниела Марчева от съдийската колегия (пак политическа квота, но от БСП) издигна Калина Чапкънова, която бе окръжен прокурор на Бургас. За Чапкънова не е пресилено да се каже, че е отявлена любимка на Цацаров.

Единствената съдийска номинация, направена от Олга Керелска, бе за Атанаска Дишева. Дишева благодари, но веднага отклони кандидатурата си с аргумента, че е редно „първо да поработим във ВСС“. Тя бе категорична - ЕМСС е съставена предимно от съдебни съвети, в които са само съдии. Затова принципно излъчването на прокурор ще е нецелесъобразно.

Проактивно се намеси представляващият Боян Магдалинчев: че дали е съдия или прокурор, нямало значение.

Първоначално имаше колебания дали да не бъдат предложени и двете издигнати - и Мутафова, и Чапкънова, а вече при изслушването им в ЕМСС, което е през май, там да си решават. Цветинка Пашкунова възрази – членовете на европейската мрежа и без това са много, общо 24, и при две номинации шансът на България да влезе в борда съвсем намалява.

И двете кандидатки приеха номинациите. На ръба на кворума - 14 присъстващи, Гергана Мутафова получи 9 гласа „за“, а Калина Чапкънова бе подкрепена с 3 „за“. Двама от кадровиците – Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков, избраха опцията „не подкрепям никого“.