Снощи президентът Доналд Тръмп уволни министъра на ветераните и предложи на негово място личния си лекар адмирала от запаза Рони Джексън. Това засега е последната голяма рокада в администрацията на държавния глава само за една година. Може да се каже, че милиардера сменя чиновниците като ненужни пешки. Ето пълен списък на уволнените от него хора, заемащи висши постове в екипа му. Без да броим Джеймс Коми, шефът на ФБР, защото той не е от тесния кръг на президента.  

28 март 2018 година.

Дейвид Шулкин.

Дейвид Шулкин, министър на ветераните от времето на президента Барак Обама. Той е обвинен, че заедно със съпругата си ходил на луксозни пътувания с пари на данъкоплатеца.

 

 

 

 

22 март 2018 г.

Генерал Макмастър.

Съветникът по национална сигурност Х.Р. Макмастър бе сменен с яркия "ястреб" Джон Болтън. Самият Макмастър се задържа на поста само 13 месеца. През февруари м.г. той смени генерал Майкъл Флин.

 

 

 

 

13 март 2018 г.

Рекс Тилърсън.

Уволнен е държавният секретар Рекс Тилърсън. Това е най-голямата смяна в екипа на Тръмп. Още от октомври 2017 г. се трупа напрежение между Тилърсън и Тръмп. Тогава публично дипломат номер 1 критикува президента за поведението му спрямо диктатора Ким Чен Ун и Северна Корея. Бившият изпълнителен директор на петролния гигант ЕксонМобил Рекс Тилърсън е сред най-кратко оглавявалите Държавния департамент в историята на САЩ. На негово място ще застане досегашния шеф ЦРУ Майк Попео.

 

 

 

6 март 2018 г.

Гари Кон.

Главният икономически съветник на президента Гари Кон обяви, че подава оставка. Бившият втори човек в банката "Голдман Сакс" се оттегли в знак на протест срещу въведените от президента Тръмп мита върху алуминия и стоманата. Още миналата година през август той критикува държавния глава заради небалансираната му позиция по расистките изтъпления в Шарлотсвил, Виржиния. Тогава президентът прояви предпочитания към представителите на бялата раса и се наложи по-късно да се извинява.

 

 

 

28 февруари 2018 г.

Хоуп Хикс.

Хоуп Хикс обяви, че си тръгва от Белия дом. Шефката на комуникацията на президента беше чатвъртата заемала този пост за една година.

 

 

 

 

Антъни Скарамучи.

През септември м.г. тя смени Антъни Скарамучи, който бе рекордно кратко време - само 10 дни като началник на връзките с пресата.

 

 

 

 

Шон Спайсър.

Преди него говорител бе Шон Спаисър.

 

 

 

 

 

Майкъл Дъбки.

А първият началник на комуникациите бе Майкъл Дъбки, който се оттегли още през май 2017 г. по лични причини.

 

 

 

 

17 август 2017 г.

Стив Банън.

Стив Банън бе смятан за сивия кардинал в  Белия дом. Той бе специален съветник и бе сред най-близките в обкръжението на Доналд Тръмп. Но си позволи да го критикува в книгата си "Огън и ярост", както и сина на милиардера, и това отключи гнева на президента. Стивън Банън бе смятан и за човек с крайнодесни разбирания и неофашистка окраска.

 

 

 

31 юли 2017 г.

Рейнс Прибъс.

Рейнс Прибъс бе изгонен от поста генерален секретар на Белия дом. Той бе изхвърлен заради изтичане на информация към медиите.

 

 

 

 

Генерал Джон Кели.

На негово място като началник на кабинета на президента Доналд Тръмп бе назначен генерал Джон Кели. 

 

 

 

 

 

20 февруари 2017 г.

Генерал Майкъл Флин. 

Само три седици след като стана съветник по националната сигурност Майкъл Флин изхвърча от поста. Генералът бе уличен във връзки с хора от екипа на руския президент Владимир Путин. Освен това бе "забравил" да разкаже на началниците си, че е имал среща на 30 ноември 2016 година с руския посланик в САЩ. Той се призна за виновен и сега сътрудничи на ФБР в разследването на намесата на Русия в президентските избори през 2016 г в САЩ.

 

 

 

Роб Портър.

От личните помощници и секретари на Доналд Тръмп бяха уволнени Роб Портър след като двете му бивши съпруги обявиха, че ги е малтретирал и е използвал насилие срещу тях, както и

 

 

 

 

Дейвид Соренсен.

Дейвид Соренсен, който участва в екипа за речите на президента. Той също бе обвинен от бившата си жена, че е прибягвал до насилие у дома.

 

 

 

 

 

Марк Корало.

Адвокатът Марк Корало сам напусна екипа от юридически съветници на президента през юли миналата година след като стана ясно, че Тръмп се е опитвал да повлияя на следствието за ръската връзка в изборите.

 

 

 

 

С това уволненията в екипа на Доналд Тръмп едва ли ще свършат. Остават му още цели три години, през които да развърти метлата в Белия дом. А и вече се говори, че се клатят краката на началника на администрацията Джон Кели и министъра на правосъдието Джеф Сешънс.