Лидерът на СДС Божидар Лукарски най-сетне призна, макар и с половин уста, че в партията текат дискусии за общи действия с формацията на вицепремиера Валери Симеонов - НФСБ. От думите му не се разбра дали става въпрос и за преговори, но неофициално такива текат от месеци.

Днес Лукарски, по покана на Симеонов, присъства на освещаването на новата централата на НФСБ в емблематичната за дясното сграда на "Раковски" 134. Както е известно, двете партии ще си съжителстват там, след като правителството даде на националния фронт полагаемите й се за партийна дейност помещения. Лукарски неизбежно трябваше да отговаря на въпроси не само за съвместното съжителство, но и за бъдещо партийно такова. Най-вече поради факта, че от последните действия и изказвания на партийния лидер застъпват позицията, че СДС трябва да е патриотично-консервативна партия, профил, близък до този на Фронта.

На въпрос дали съвместното съжителство ще доведе и до съвместни бъдещи партийни проекти, Лукарски посочи:

"Това времето ще покаже. След Националния съвет на 17 април ще решим. Не изключваме нищо. Аз съм си казал моята позиция и ще я кажа и на 17-и, но не е коректно да коментирам линия на партията, която не е гласувана на общото събрание. Ние сме приятели с колегите от НФСБ. В крайна сметка тази централа дълги години е била на СДС и ние все още сме тук. Първо ще говорим вътре в партията, после с г-н Симеонов и накрая с вас."

- Готови ли сте да заместите "Атака"?

- О, изобщо не е било коментирано това. Ние си знаем мястото и за да участваме в каквато и да е било коалиция, първо трябва да се докажем на избори.

По думите му в СДС имало две "тенденции" по въпроса. Коя ще надделее, щяло да стане ясно на 17-и.

"НФСБ би могла да е част от тази формула, казвам най-общо - от консервативно-патриотична линия", каза в заключение Лукарски.

"Не предаваме централата, ще си съжителстваме", заяви лидерът на СДС. Но на въпрос, ако има някаква форма на общи действия с НФСБ, каква ще е тя - коалиция, вливане, подкрепа и пр., посочи, че е рано да се говори.

Темата коментира и Валери Симеонов на брифинг след освещаването на централата. Той не потвърди, но и не отрече за възможността за някакви бъдещи действия със СДС. Както и с всяка друга партия извън ДПС и "производните й като ДОСТ". В това число и с БСП.

"Със СДС имаме чисто физическо, сградно съжителство. Нямаме домсъвет, да не се бъркате. Рано е да се каже още", посочи Симеонов.