Два съдебни инстанции постановяват условни присъди за убийство с десетки ритници в главата на невъоръжен и неагресивен 31-годишен художник - Цветомир Христов. Престъплението предизвика - меко казано - силен обществен отзвук през 2011 г. и последвалите години, та чак до март, 2018 г. Само преди дни ВКС потвърди окончателно 3 години ефективно (поне!) за инцидента, след като 3 пъти връща делото. Прокуратурата е внесла обвинителния акт по чл. 124 от НК -  "смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда".  

Убийството на Христов от други младежи зачерня фестивал на техно музиката в Камен бряг преди почти 7 г.

"Ребрата му са счупени двустранно, кръвоизлив в белите дробове. Главата да не ви разправям, два огромни хематома, трепанация. Целият син, изпочупен", разказва пред БНТ Станке Петров, пастрок на младия мъж.

Цветомир е пребит до смърт от две непознати момчета. Бил сам, а те - в компания от десетина. Пред съда разказват, че ги дразнел с поведението си, бил неадекватен. За да го вкарат в палатката му, започнали да го ритат - в корема, в главата, в гърдите. С гуменки. Сменяли си местата, за да им е по-удобно.

Били са го поне три пъти в рамките на следобеда.

"Винаги си мисля как ли е казвал "Мамо, мамо", когато го е боляло. Какво е станало? Нямало е кой да му помогне", казва майката Мария Александрова.

Медицинските експертизи са категорични – пряка причина за смъртта е нанесеният с ритници побой. Ударите в жизненоважни зони са умишлени и нанесени със значителна сила.

Според заключението на съда в нито един момент 50-килограмовото момче не е представлявало реална опасност за групата... Нещо повече - алкохолната му проба била 0.28 промила. В кръвта му са открити пренебрежимо ниски следи от марихуана. По-късно ще се окаже, че разследващите са пропуснали да вземат алкохолни проби от заподозрените, проби от обувките им, от дрехите им, от ръцете им.

"Намираш удобен обект. Някой по-слаб от теб. Някой уязвим, някой в безпомощна ситуация, тогава се нахвърляш, типичен пример е това, което се случва на улиците, типичен пример е да нападнете по-слабия съученик и да го малтретирате със садистична наслада", коментира пред БНТ психиатърът д-р Владимир Сотиров.

10 месеца обаче са нужни на добричката прокуратура, за да повдигне обвинения за смъртта на Цветомир - и го прави по споменатия чл. 124 - причиняване на смърт по непредпазливост (по-лека квалификация от предните членове в НК за "убийство", б.р.).

"Голям брой удари в областта на главата на жертвата и то с голяма сила, с голям интензитет, трудно ми е да си представя как съдът би приел хипотезата за престъпление по член 124", коментира Огнян Велев - доктор по право, експерт по наказателно право в Института за държавата и правото при БАН.

Но на публиката не се казва, че съдът е невъзможно да те съди по член, който не е в обвинителния акт на прокуратурата.

Почти още две години минават, докато прокуратурата внесе обвинението в съда.

"Личният ми рекорд е 13 години! Така че е нормално - казва и Николай Хаджигенов, адвокат по наказателин дела. - Това е безумие и това не е правосъдие! И при положение, че има убит човек, извършителите нямат наложени мерки за неотклонение. Нямат нищо!
Показателно е как прокуратурата работи, тоест не работи. Нали тука има най-тежкото престъпление срещу личността - убийство, и прокуратурата не прави нищо две години. Защо?"

С решението на първата инстанция Добричкият окръжен съд, резонно шокира родителите след внесения по този член обвинителен акт - тригодишни условни присъди за двамата: Ивайло Първанов и Васил Гергински.

"Ако е до условни присъди, какво излиза, защо има въобще съд? Защо има съд? Няма смисъл да има съд", казва майката Мария.

Апелативният съд във Варна само потвърждава условните наказания, а прокуратурата също настоява за тях.

"Такива решения се случват. Достатъчно странни са и те са точно странни решения - те нямат правна логика... Затова практикуващите наказателни юристи настояваме през цялото време да има триинстанционно производство у нас, защото ние имаме нужда от него. Много често - и това е точно такъв случай - правосъдие се постига едва на Върховен съд", казва Николай Хаджигенов, който е сред най-известните критици на прокуратурата.

Три пъти Върховният касационен съд се произнася, че не може при такова жестоко престъпление наказанието да е условно и връща делото на Апелативния съд във Варна (другото, което мнозина не знаят, е че ВКС няма право да завишава наказанията, а само да ги потвърждава, връща или намалява, б.р.). Нито веднъж варненските съдии не спазват указанията на ВКС.

"Живяхме в един кошмар, защото от една институция на друга институция - Апелативен съд, Касационен съд, условни присъди - условни присъди!", казва майката.

 

"Когато институциите са немощни или отсъстват, или са кухи рамки и всъщност не могат да осигурят това, за което са предназначени, тогава ние се разпищолваме, тогава ние регресираме до нива и измерения, които са несъвместими с живота в съобщество - казва психиатърът д-р Сотиров. -
Когато и институциите ги няма и са се разпаднали, тогава настава анархия, тогава настава произвол."

И двамата осъдени за убийството настояват да бъдат оправдани. Те не пожелават да говорят пред камерата на БНТ.

"Настоящето дело с убитото момче на Камен бряг е емблематичен пример... Налага се ВКС да го връща няколко пъти, защото прокуратурата не поумнява, тоест те дори не четат решенията, които им връща съдът или по-скоро избират да ги игнорират и се налага ВКС да правораздава. Което означава, че прокуратурата у нас просто трябва да се промени", казва Хаджигенов.

На всяко съдебно заседание прокурорът е различен. Трима прокурори на трите заседание на ВКС. С различни тези. Единият настоява за ефективно наказание, защото нищо друго не би било справедливо, след него идва друг и казва, че условните присъди са достатъчни.

"Бях до такава степен се отчаяла, че правосъдната ни система дава условни присъди за убийство... Не знам, не знам как да го обясня - само този, който го е преживял този шок, може да го разбере какво е, когато ти се даде условна присъда за убийство на човек", казва майката Мария Александрова.

Присъдите най-вероятно няма да бъдат излежани напълно. Това показва практиката: извършителите са млади, с чисто минало, от миналата година имат право лично да искат предсрочно условно освобождаване, ако са излежали половината срок, при това мотивите им са на тяхна страна...

След побоя компанията бързо забравя за Цветомир, напомня БНТ. На метри от пребитото момче биячите му вече танцуват. Така ги намира полицията - танцуващи под тентата.

Един от полицаите опитва да събуди Цветомир, той говори несвързано и сочи момчетата. Те обясняват, че са се справили с проблема. Пред съда от компанията ще кажат, че полицаите си тръгнали с думите: "Връзвайте го, бийте го, само не го хвърляйте от скалите". Минути след това Цветомир става и тръгва към сцените. Там изпада в кома. Умира дни по-късно, без да излезе от нея.