"България вероятно разполага с някакви конкретни доказателства по случая "Скрипал" и ако е така, нека ги предостави."

Така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отговори на въпрос на БНР как оценява решението на българското правителство да извика за консултации посланика си в Москва Бойко Коцев.

"Не Русия, а българските власти трябва да коментират прибирането на посланика", допълни тя.

Тя обясни, че всяка държава трябва да разбере, че, приемайки едни или други решения, не е достатъчно да ги мотивира с нечий бойкот, а е длъжна да демонстрира позицията си въз основа на някакви материали, на някакви данни, на някакви убедителни доказателства.

Захарова за пореден път отхвърли обвиненията срещу Русия за отравянето на бившия двоен агент:

"Свидетели сме на създаването на постоянни препятствия за достъп на руските представители до пострадали руски граждани. По този начин Великобритания открито нарушава международните правни норми."

НАТО използва химическия потенциал на Прага

Страните от НАТО използват потенциала на химическата промишленост на бивша Чехословакия и нейните разработки в сферата на защитата от бойни отровни вещества, каза още Захарова.

Думите й бяха по повод твърденията на Москва, че Чехия е сред страните, разработвали нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", с което се смята, че е отровен Сергей Скрипал.

"Разработка под условно название "Новичок" се е водила във Великобритания, САЩ, Чехия и Швеция. Постигнатите от тези страни резултати по създаването на нови отровни вещества от този тип са отразени в над 200 открити източника в страни от НАТО", каза Захарова.

Тя допълни, че по време на съществуването на Варшавския договор тогавашна Чехословакия е правела изследвания в областта на химическата защита. В редица медийни публикации по тази тема се казва, че след разпускането на Варшавския договор "чехословашкият научен потенциал в дадената област е бил поискан от нейните западни партньори и наследен от НАТО".

Мария Захарова каза още, че чешката армия е изпълнявала специални задачи в Близкия изток. По-специално военнослужещи от Прага са отстранявали последиците от употреба на химически оръжия в Кувейт. Но никой за нищо не е обвинявал и не обвинява Прага и Москва не отправя обвинения към никого за разлика от Лондон.

Дъщерята на Скрипал се подобрява

Юлия Скрипал. Снимка Фейсбук

Състоянието на Юлия Скрипал, отровена на 4 март в Солсбъри заедно с баща си, бившия агент Сергей Скрипал, бързо се подобрява, предаде Ройтерс.

Това съобщиха от болницата, където двамата се намират повече от три седмици.

"Състоянието на Юлия Скрипал бързо се подобрява. Тя вече не е в критично състояние, сега то е стабилно", казаха от лечебното заведение.

Състоянието на Сергей Скрипал е критично, но стабилно.