Русия ще закрие консулството на САЩ в Санкт Петербург и ще изгони 60 американски дипломати. Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров, съобщи ТАСС. Това е отговорът ба анериканското решение за изгонването на 60 руски дипломати.

Москва вече предприе подобна стъпка с Великобритания, като изгони 23-ма британски дипломати и закри консулството на Обединеното кралство в Сантк Петербург.

Редица европейски държави вече изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради случая с отровения руски агент Сергей Скрипал.

Лавров обясни, че Русия ще отговори огледално и на европейските държави, които са предприели подобни стъпки.

Към момента България единствено е извикала посланика си в Русия Бойко Коцев на консултации.

Русия е поискала и среща на Организацията за забрана на химически оръжия, което да обсъди отравянето на Скрипал. Москва отново е поискала и достъп на руски дипломати до дъщерята на Сергей Скрипал, Юлия, която също пострада при атаката.

САЩ, Великобритания и европейски държави обвиняват Москва за случилото се, след като тя отказа да даде обяснения за инцидента с нервнопаралитично вещество, което според британските разследващи е използвано при покушението и което се е произвеждало единствено в СССР.