България имала "уникален шанс" като председател на Съвета на ЕС да бъде посредник по скандала "Скрипал", смята вицепрезидентката Илияна Йотова. Причината - светът се разделил на две групи, след като мнозинството западни държави и всички в ЕС изгониха руски дипломати, а България - не.

Днес българският посланик в Москва, който бе привикан обратно в родината, ще разговаря със Съвета по сигурност в Министерския съвет.

"Мисля, че балансиращата роля, която имаме в момента, е най-добрата", заяви тя пред БНТ.

Трябва да видим как ще се развият събитията и дали ще излезе нова информация, смята тя.

"Такива случаи в историята има. Винаги витаят съмнения, но никога нищо доказано. Като разумни хора трябва да наблюдаваме общополитическите процеси както в Европа, така и в света", добави Йотова.

Вицепрезидентката изказа и тезата, че в момента Великобритания е в "една не много оптимистична ситуация" заради забавените преговори за "Брекзит". Подобна теза изказа и Волен Сидеров, според когото скандалът се развива от Обединеното кралство, за да отвлече то вниманието от вътрешните си проблеми.

"Имаше избори в Русия. Има стряскащ елемент в някои западни страни от това, което случи. Надявам се, че днес при премиера цялата тази ситуация ще бъде огледана от възможно най-много ъгли. Политиката на малките стъпки в момента е удачната политика", каза още Йотова.