Всичко, което правим в името на растежа, е оправдано. Това пише заместник-директорът на Facebook Андрю Босуърт във вътрешен за компанията документ, разпространен сред служителите през 2016 г. Той разкрива, че работещите в социалната мрежа са напълно наясно с негативните последици от бизнес стратегията си.

"Всяко нещо, което правим в името на растежа, е оправдано", пише Босуърт. "Всички съмнителни практики за импротиране на контакти. Всичко, което помага на хората да останат по-лесно откриваеми от приятели. Цялата работа, която вършим, за да подобрим комуникацията. Работа, която вероятно ще трябва да свършим и в Китай някой ден."

В бележката, с която разполага Buzzfeed News, наречена "The Ugly", Босуърт обяснява, че Facebook вярва, че си заслужава да поема рискове, за да расте, и това е така заради по-голямата цел – да свързва хората по целия свят.

"Това може да е лошо, ако се възприема отт негативна гледна точка. Може да коства човешки живот, ако някой бъде изложен на насилие. Може някой да умре в терористична атака, координирана в нашите инструменти."

Босуърт е талантлив лидер, който обаче казва много провокативни неща, казва изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг в отговора си до Buzzfeed News, в който коментира документа.

"Това беше едно от тези неща, с които повечето хора във Facebook, включително и аз, категорично не се съгласихме. Никога не сме вярвали, че целта оправдава средствата", обяви Зукърбърг.

Босуърт пък заяви днес в Twitter, че не е бил съгласен с всичко това, когато е публикувал текста, нито е съгласен с него сега. По думите му той се е опитвал да хвърли повече светлина върху въпроси, които са неприятни за обсъждане, но са ключова част от изграждането на продуктите. Той казва, че текстът "целял да бъде провокативен".

"Това беше едно от най-необичайните неща, които съм писал вътре в компанията и последвалото разискване на въпроса помогна за оформянето на нашите предложения по-добре“.

Босуърт е част от най-тесния кръг на Марк Зукъбрърг, припомня Buzzfeed. Той става част от Facebook през януари 2006 г. и играе ключова роля в развитието на социалната мрежа.

Текстът, разпространен сред служителите на компанията, е написан от Босуърт ден след като убийството на мъж в Чикаго е пуснато на живо в социалната мрежа чрез функцията Facebook Live.

През последната година Facebook е замесена в редица скандали, последният от които е свързан с използването на данните от 50 милиона потребителски профила от аналитична фирма "Cambridge Analytica", разработила стратегията, която вкара Доналд Тръмп в Белия дом и изкара Великобритания от ЕС.