Няма консенсус за гонене на руски дипломати от България, а предвид факта, че българското правителство е коалиционно, такова решение трябва да се вземе с консенсус. Това обяснява в интервю пред агенция Ройтерс вицепремиерът Томислав Дончев.

"Политическата ситуацията в България е такава, че подобни решения трябва да се вземат с консенсус. И аз не говоря само за правителството, аз говоря и за други институции – Народно събрание, включително и президента. От това, което разбирам към момента, за зло или добро, такъв консенсус няма. Консенсус се изгражда с разговори. Това е утвърдената политическа технология. България има особени исторически отношения с Русия, това е безспорен факт. Само че историята понякога е добър, понякога е лош учител в политиката", казва вицепремиерът.

Просто казано, предвид факта, че правителството ни е коалиционно, в него присъстват различни партии, не съм убеден, че едно подобно решение може да бъде взето толкова лесно и толкова бързо, заявява Томислав Дончев. 

България отзова посланика си в Москва за консултации по случая "Скрипал", но не последва повечето страни членки на ЕС и НАТО, в т.ч. САЩ, които изгониха десетки руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, коментира Ройтерс. 

На приключилия днес Съвет по сигурността към Министерския съвет стана ясно, че България няма засега да експулсира руски дипломатически представители. "България няма да гони руски дипломати или технически представители", съобщи премиерът Бойко Борисов.

България, освободена от османско владичество от Русия, припомня Ройтерс, стана един от най-послушните сателити на СССР по време на студената война. Много българи имат силни културни симпатии към Русия, с която споделят кирилицата и православието. Това наследство се трансформира в коалиционно правителство на страната, в което десноцентристката партия ГЕРБ споделя властта с три по-малки националистически партии, които в различна степен подкрепят добрите отношения с Русия и твърдят, че страната трябва да приеме балансирана позиция по случая "Скрипал".

Те се противопоставиха на призива на високопоставен служител на ГЕРБ да се последват съюзниците и да се изгонят руски дипломати (заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - б.р.). И президентът Румен Радев, и най-голямата опозиционна партия БСП настояват, че Великобритания трябва да предостави доказателства за участието на Русия в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал.

"Категоричен съм, че това (призивите към България да изгони руски дипломати - бел. на Ройтерс) е грешка“, заяви Волен Сидеров, лидер на проруската националистическа партия "Атака", един от малките коалиционни партньори на ГЕРБ. "Имаме един неясен случай, в който няма доказателства за участие на Русия", добави още Сидеров.

"България е член на ЕС и член на НАТО и не веднъж е доказала, че тя е лоялен член на двете организации, че членството не е нито фиктивно, нито номинално. И за разлика от други държави често се е налагало да вземаме трудни решения, утвърждавайки и доказвайки, че сме добри членове."

Дончев заяви, че засега България ще изчака доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), като междувременно София ще следи развитието на събитията отблизо.

По-късно правителствената пресслужба публикува съобщение, в което заяви, че: "Във връзка с публикациите, които отразяват интервю на заместник министър-председателя Томислав Дончев за агенция Ройтерс, заявяваме, че той не е правил изказвания и оценки относно ориентацията на правителството по отношение на която и да е от страните в случая "Скрипал". 

Посланията за обвързаност на правителството с други държави са интерпретация на медията и не следва да бъдат обвързани с официалната позиция на кабинета, изказана след днешното заседание на Съвета за сигурност към Министерския съвет". Интервюто е озаглавено: "Старите връзки с Русия влияят на решението на България за случая "Скрипал".