ЕВН и Енерго Про внесоха предложенията си за по-високи цени на тока от 1 юли т.г. в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се и третото електроразпределително дружество - ЧЕЗ, да го направи, след като и трите заявиха в законовия срок, че ще поискат повишения. 

Компанията, която доставя тока на Югоизточна България, предлага дневната електроенергия за домакинствата да бъде увеличена с 6.9%. Това прави от 0.17675 лева за киловатчас на 0.18899 лева без ДДС. Предложението им за поскъпване на нощния ток е 5.4% или от 0.10043 лева за киловатчас на 0.10586 лева.

Едно домакинство в Югоизточна България ползва средно 200 киловатчаса дневна и 70 киловатчаса нощна енергия. В момента сметката му е 50.86 лева с ДДС. Ако КЕВР одобри предложението за поскъпване на тока на ЕВН, тя ще стане 54.25 лв или това 3.39 лева повече.

По закон решенията за промяна на цената на тока се вземат от КЕВР един път годишно. Новите цени, които ще влязат в сила от 1 юли 2018 г., ще действат до юни 2019 г.

Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1.5 милиона клиенти в Югоизточна България. 

Заявените цени са калкулирани и на база отчетения оперативен разход на мрежовата компания "Електроразпределение Юг" за 2017 г. заедно с процента на инфлацията. По отношение на заявлението за цени на EВН България Топлофикация от 1 юли 2018 г. компанията предлага поскъпване на цената на топлинна енергия с 1.76% от 82.91 лв/МВтч (без ДДС) на 84.37 лв/МВтч (без ДДС).

Дружеството, което доставя ток в Североизточна България - Енерго Про, пък предлага средното увеличение за домакинствата да е с 5.5% процента, като увеличението е сметнато при сега действащите цени на НЕК. Предложенията се основават на разходите за оперативната дейност на "Електроразпределение Север" и "Енерго-Про продажби".

Изменението на цените за крайните потребители ще се определи от КЕВР след като се вземат предвид предложенията на всички участници по веригата - производители, пренос, разпределение, уточняват от енергийния регулатор.