Ирландците вече ще могат да утоляват жаждата си в питейните заведения и да купуват алкохол от магазините и на Разпети петък - традиционен ден на въздържание, през който продажбата на алкохол беше забранена от близо век - след като неотдавна беше гласуван закон за отмяна на тази забрана, предаде Франс прес.

Законът за спиртните напитки от 1927 година, забраняваше продажбата на алкохол в магазините и баровете три дни в годината - на Разпети петък, на Коледа и деня на Свети Патрик - в страната, където властва католическата култура. Коледа и до днес си остава ден без алкохол, но забраната за деня на Свети Патрик беше премахната през 1960 година.

След реформата, приета през януари, баровете могат да работят на Разпети петък от 10.30 до 00.30 часа местно време, както и кварталните магазини, които досега бяха щурмувани още от предишния ден от желаещи да си купят алкохол. Католическият Великден тази година е на 1 април, а православният - на 8 април.

При представянето на закона държавният секретар за правосъдието и равенството Дейвид Стантън подчерта, че "демографските промени и по-голямото многообразие сред населението са довели до отслабване на практикуването на религията". Освен това той изтъкна, че делът на туризма в ирландската икономика се е увеличил, особено на Великден.

Единствените изключения от забраната бяха влаковете и фериботите, където алкохолът беше разрешен на самия ден, а това караше ирландците и туристите да си купуват билети, за да заобикалят закона.

Повечето ирландци обаче прекарват Разпети петък в семеен или приятелски кръг, но това може да се промени с новия закон, приветстван от търговците на алкохол.

Според Ирландската федерация на винопроизводителите (VFI), представляваща управителите на ирландски пъбове, отмяната на забраната може да доведе до допълнителни продажби на стойност 40 милиона евро, освен 7-те милиона евро такси и акцизи за държавата.