Кога един кмет подава оставка? Ако не е след загуба на избори, то е заради нередности, партийни интриги или проблеми с правосъдието.

Оказа се обаче, че се случва, макар и много рядко, градоначалникът да се оттегли заради свършената работа. Не вярвате ли? Точно това направи миналата седмица Дамиан Сабатер, кметът на малкото испанско градче Сан Исидро.

Така оставката му се превърна в истинска новина за медиите, свикнали със скандали, пише в. „Ел Паис“. А кметът веднага стана и международна знаменитост. В цяла Европа медиите отразиха случката.

Сабатер подаде оставка повече от година преди края на мандата си начело на градчето с население от 2000 души в средиземноморската провинция Аликанте, автономна област Валенсия.

Направи го, защото смята, че е изпълнил или предстои да бъде изпълнена програмата, с което спечели местните избори през 2015 г.

„Вече съм на 65 години и мечтите ми се сбъднаха“, сподели пред „Ел Паис“ кметът, който е от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) – главната опозиционна сила в страната.

Успехите му са резултат от съвсем елементарни според него мерки. Те обаче значително са подобрили живота на хората в Сан Исидро. През мандата на Дамиан Сабатер в градчето е построена спортна зала, ремонтиран е дворът на местното училище, прокаран е оптичен кабел в индустриалния район и са инсталирани слънчеви батерии над местния покрит басейн.

„Да кажеш, че някой е изпълнил програмата си на 100 процента, е утопия“, изтъква Сабатер.

И признава „греха“ си – че не е успял да направи второ игрище за фронтенис в спортния комплекс на Сан Исидро. Парите за него били дадени, но в крайна сметка ще отидат за зала за футбол и някои други спортни съоръжения.

Разцветът на Сан Исидро

Снимка Уикипедия

Сан Исидро е едно от местата, където Националният съвет по заселването започва да развива през 50-те г. На ХХ век. Срещу определени стимули там се стичат семейства от цяла Испания. Единственото условие е заселниците да бъдат съпружески двойки.

Новодошлите получавали по един парцел с площ 1 декар и къща с по 4 голи стени. И оттам нататък трябвало да се оправят сами.

Но оттогава градчето постоянно се развива. Това става благодарение на селското стопанство и индустрията. А през 1993 г. След епична борба Сан Исидро става отделна община, след като се отделя от съседната Албатера.

„Несгодите най-силно обединяват хората. Особено при нас. Нашите ценности са оформени от страданията“, разказва Дамиан Сабатер.

Самият той бил инструктор по шофиране до 2011 г., когато го убедили да влезе в политиката. Не се колебаел да се присъедини към редиците на социалистите.

Сабатер станал кмет през 2013 г. след внезапната оставка на предшественика си  Фернандо Моралес. Този градоначалник пък се оттеглил насред мандата си, защото се чувствал неподготвен за поста.

Две години по-късно Дамиан Сабатер спечелил убедително местните избори още на първия тур.

Сега, след като се оттегли, той остави кметството на Сан Исидро да „виси“ с дълг от 180 000 евро. Той обаче трябва да бъде погасен през 2020-2021 г. съгласно специално изработен от отиващия си кмет план.