Пороят, който продължава почти половин денонощие, взе човешка жертва.

25-годишен пастир е бил открит мъртъв, съобщи пред бТВ кметът на врачанското село Тишевица - Николай Иванов. Предполага се, че младият мъж е бил погубен от потопа, по тялото му няма следи от насилие.

Заради проливните дъждове е обявено бедствено положение в десетки села в общините Родопи, Етрополе и Своге. Усложнена остава обстановката в София, Монтана, Пловдив, Враца и Видин. 

За едно денонощие екипи на пожарната са отреагирали на над 190 сигнала, от които 53 са пожарите, а 123 са аварийно-спасителните дейности. В София са били отработени около 50 сигнала за отводнявания.

По места се евакуират хора, има и срутил се мост в село Първенец, Пловдивско, залят е и мостът в село Храбрино, а реката в Марково е преляла. 

Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, наводнени са няколко къщи. Евакуирани са били и две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа. 

Пътят при село Рибарица е наводнен и има натрупани наноси от водното течение като е подкопан и мост, който прекъсва пътя за село Ямна. Пътят Етрополе - Златица също е наводнен. 

Главен инспектор Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че продължава работата по спасяване оказване на помощ на населението във връзка с падналите дъждове и повишеното ниво на реките.

В София-област най-тежка е обстановката в село Батулия, където е откъснат мостът и така населеното място и село Ябланица са откъснати и няма възможност да се стигне до тях, допълни Бързилов. По-тежка е обстановката в момента и в Етрополе, а в Рибарица има доста нанесени поражение от дъждовете.

Затрупан е и главният път София-Своге, на места има паднала скална маса, затруднено е движението през цялото Искърско дефиле. Бързилов препоръча и да не се предприемат пътувания през Кресненското дефиле, заради опасност от свличане на земна маса.

Очаквайте продължение