Допреди шест месеца семейство Ловими от Иран никога не беше чувало за Сърбия. Но ето че са в Белград, след като пристигнаха без визи през август м. г., в очакване да продължат към Германия, където планират да изградят един по-добър живот и бъдеще, пише Франс прес.

Четиричленото семейство идва от град Ахваз в провинция Хузестан в югозападната част на Иран, където по-голямата част от населението е от арабски произход. Те се оплакват, че като араби правата им в Иран са ограничени, децата им са принудени да учат фарси, а не арабски в училище и се третират като граждани "втора категория", със слаби надежди да си намерят работа. Така че, когато Белград и Техеран премахнаха реципрочно туристическите визи през миналия август, Ловими решиха да не изпускат шанса си и да пристигнат в Белград. И оттам се надяваха да продължат към ЕС и по-доброто бъдеще.

Но те не са единствените иранци, които са постъпили по този начин.

Според официалната статистика от август досега в Сърбия са пристигнали около 7000 иранци в Сърбия, първоначално като туристи, но повечето нямат никакво намерение да се завърнат в родината си. Шахла Ловими, 40-годишна домакиня, казва, че тя и нейното семейство първоначално са отишли ​​в Турция с намерението да продължат оттам до Германия през Италия.

"Никога не сме имали намерение да минем през Белград. Никога не сме чували за Белград. Отидохме в Турция и контрабандистът ни докара тук", разказва жената пред екипа на Франс прес.

Тя и съпругът ѝ - автомобилен механик, заедно с двете им деца, на възраст 11 и 17 години, плащат на трафиканта 22 000 евро. Два месеца живеят в различни белградски апартаменти и общежития и чакат той да ги вземе и отведе към ЕС с кола. Но когато той изчезва преди четири месеца, оставяйки ги сами, семейство Ломими се обръща за помощ към Инфо Парк, местна неправителствена организация, която помага на бежанците. Няма търсещи убежище в Сърбия.

Според Стефан Таталович от Инфо Парк, редица иранци използват споразумението за либерализиране на визовия режим, за да пристигнат в Европа и да останат там незаконно като мигранти. 

"Това често са хора, преследвани по политически причини, ЛГБТ-хора (лесбийки, гей, бисексуални или транссексуални) или такива, чиято религия не е ислям", казва Таталович пред Франс прес. Тяхното намерение не е да търсят убежище в Сърбия, а да продължат - често до Великобритания или други страни от ЕС. Сърбия твърди, че либерализирането на визовия режим ще спомогне за развитието на туризма между двете страни и ще привлече бизнес инвестиции в дългосрочен план.

Въпреки това сръбският министър на търговията Расим Ляич заяви, че двете страни са наясно и ще спрат възможните злоупотреби с безвизовата схема.

Но Таталович съобщи, че с директни полети между Техеран и Белград, които се възобновяват след 27 години, скоро в Сърбия всяка седмица ще пристигат 600 иранци. Две авиокомпании вече предлагат полети и една трета ще последва през април, като повечето от полетите вече са напълно резервирани до края на лятото.

Миграционните служби на Европа трябва да са наясно за този нов маршрут, предупреди Инфо Парк в скорошно изявление. И макар цифрите да не могат да се сравнят със стотиците хиляди бежанци, преминали през Сърбия през 2015-2016 г., длъжностните лица на ЕС все пак са загрижени.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви наскоро, че ЕС и Германия вече питат защо страната е премахнала визовия режим. Стотици хиляди мигранти, пътуващи в Западна и Северна Европа, минаха през Белград по т.нар. балкански маршрут, затворен през 2016 г. Няколко хиляди от тях останаха в Сърбия, но всеки ден десетки се опитват да продължат пътуването си.

Шахла Ловими казва, че семейството й ще се опита да достигне до ЕС дори пеша.

"Контрабандистът изчезна и нямаме пари, за да платим на друг. Може би ще опитаме късмета си с ходене", казва тя.

Семейството беше заловено от полицията, когато се опитаха да влязат в Хърватия по-рано този месец и бяха изпратени обратно в Сърбия. Но Ломими настоява, че ще пробват пак, тъй като връщането им в Иран не е опция за тях. "Няма друг начин, освен да преминем през Хърватия, защото всички други граници са затворени", казва иранката.