Съюзът на демократичните сили (СДС) разпространи позиция, с която изказва „недоумение и несъгласие“ с вчерашното решение на правителството да не експулсира руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности.

Вместо това, правителството показа колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации", се казва в позицията.

Според СДС, премиерът Бойко Борисов се е поддал на „натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция".

Партията на Божидар Лукарски предупреждава, че решението на правителството ще даде още един аргумент на защитниците на идеята за „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във „втора категория на страните-членки на ЕС“.

Вчера с остра позиция срещу решението на правителството излязоха „Да, България“, ДСБ, БЗНС и ДЕОС. Те обвиниха Борисов, че обслужва интересите на Русия.

Критично изказване направи и лидерът на ДБГ Димитър Делчев, според когото също България е трябвало да се присъедини към огромното мнозинство европейски държави, които изразили солидарност с Великобритания и са изгонили руски дипломати.

 

Ето пълния текст на декларацията на СДС:

Съюзът на демократичните сили изразява своето недоумение и несъгласие с решението на правителството да не експулсира руски дипломати, във връзка със случая „Скрипал“.

Това се случва в момент, когато България е председател на Съвета на Европейския съюз и трябва да бъде пример за твърдо отстояване на евроатлантическите ценности.

Вместо това, правителството показа колеблива и неуверена позиция и отказа да застане в отбора на утвърдените европейски демокрации.

Българският министър-председател очевидно се поддаде на натиска на вътрешнополитическите си партньори, които явно защитават руската позиция по случая „Скрипал“.

Премиерът предпочете да избегне риска от разклащане на коалицията и постави България в неудобната позиция да председателства Европейския съюз, но да взема решения в разрез с неговите демократични принципи.

Съюзът на демократичните сили изразява своите опасения, че позицията на правителството по скандала между Великобритания и Русия, ще даде още един аргумент на защитниците на „Европа на две скорости“ и България ще бъде поставена във втора категория на страните-членки на ЕС.