Китайската космическа станция "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в понеделник, съобщи днес космическата агенция на Китай, цитирана от Ройтерс.

В съобщението се посочва, че не може да бъде уточнен моментът на навлизане на апарата в атмосферните слоеве. 

Не е известно със сигурност къде биха паднали на земята отломки от станцията. Мнозина експерти изразяват увереност, че голяма част от космическия апарат ще изгори във въздуха. В петък Пекин обяви, че е много малко вероятно отломки да паднат на сушата. 

От южнокорейското министерство на науката, информационните и комуникационни технологии уточниха, че "Тянгун 1" ще навлезе в земната атмосфера в интервала от 7,26 до 15,26 ч. местно време в понеделник (по Гринуич от 22,26 ч. в неделя до 6,26 ч. в понеделник, предаде агенция Йонхап, съобщава БТА.

"Тянгун" означава “небесен дворец”. Името е доста преувеличено за помещение, голямо, колкото един кемпер. В станцията има 2  легла и място за тренировки. Тоалетната и кухнята са в модула, с който астронавтите идват и си отиват.

В “Тянгун-1” преди са живели общо 6 души. Последните си отиват през 2013 г. Оттогава летящата лаборатория потъва в мрак.От 2 години вече е неуправляема.

„На този етап вероятността големи отломки да паднат на Земята не е голяма. Дори е незначителна”, заяви в събота Лу Канг, говорител на Китайското външно министерство.

След 37 000 обиколки около Земята, след часове “Тянгун-1” ще изгори в атмосферата. Това става под наблюдението на специалисти от цял свят, сред които д-р Алексей Стоев от Института за космически изследвания при БАН..

Част от траекторията попада в Южна България и колкото и малка да е вероятността да падне тук, тя съществува”, коментира той пред Нова тв

По последни данни зоната, в която могат да се разпръснат отломките е около 400 квадратни километра.

Тя не е квадратна, а под формата на елипса. В центъра ще паднат по-големите отломки, а останалите ще се разсеят в една опашка”, добавя доц. д-р Алексей Стоев.