България в момента е заела разкрачена позиция по случая "Скрипал". Тази оценка даде Росен Плевнелиев по Нова тв. 

"Голяма част от българския политичеки елит не иска да проведе честен дебат, разкрачената позиция между Русия и Европа не работи, трябва да направим своя избор", поиска предишният български президент.

Според него върви процес на отстъпление на държавата от нейните европейски ценности.

"Искам да споделя своите притеснения накъде дългосрочно е насочено развитието на България - не само казусът "Скрипал", но и Истанбулската конвенция, ако погледнете и куп действия през годините", каза Плевнелиев.

Той даде пример за скандално поведение начина, по който вицепрезидентът Илияна Йотова посрещна руския патриарх на летището - като коленичи пред него и му целуна ръка. Българският вицепрезидент, а и БСП, се изявявали в ролята на коленичили пред руските интереси.

Според Плевнелиев сегашната реакция на света с масовото изгонване на руски дипломати не е само по случая "Скрипал", а отговор на руски действия през последните години. 

"Основите на мира в Европа бяха разрушени от президента Путин и неговата администрация", смята той.

"Обръщам се към българския политически елит да си спомни, че Русия извърши кибератака в деня на изборите в България", добави той.

Плевнелиев многократно повтори, че "българската държава трябваше да покаже своята солидарност с Обединеното кралство" за изгонването на чужди дипломати.

"Сигналът е много ясен. Спрете се", призова той.

Той смята, че твърденията "нищо не е доказано е руската теза, която денонощно руската пропагандна машина разпространява по цял свят". Това беше и обосновката на българската позиция от петък по случая обаче - България чака доказателства и тогава ще действа.

Плевнелиев изрази притеснението си от подобна позиция.

"С типичната наша страна да не се караме с никого, да не проявим характер, ние просто каним вълка в кошарата. И дългосрочно ще берем ядове", предрече той.

"Представете си, ако България имаше следната гледна точка: Заявяваме своята принадлежност, част сме от европейската общност, и че действията на руската администрация през последните 10 години са крайно неприемливи", предложи той.

"Трябва да покажем характер", повтори Плевнелиев.

"Русия противостои на ЕС и се опитва по всички начини да го отслаби. Президентът Путин искрено вярва в политиките от 19 век.

Щеше ми се България ясно да застане и да каже: не сме на изток, ние отстояваме своето европейско бъдеще", каза още той.

Според него "българският национализъм, който е и в правителството, става все по-мощен, а той е проруски".

Светът не се намира в нова студена война, а в студен мир, даде още оценки предишният президент.

 "Не съм съгласен с оценката, че се намираме в нова студена война. Нов етап на развитие, много по-опасен, плуваме в непознати войни. Наричам го студен мир", описа сегашната ситуация в света той.