Стотици православни християни изпълниха патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", като се включиха в литургията, подготвилите се се причастиха, получиха и върбова клонка за благословение на дома и семейството.

В деня, когато БПЦ отбелязва тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим, патриарх Неофит възглави празничното богослужение.

Новият викарий на патриарха епископ Поликарп

Заедно с него съслужиха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия и др.

В словото си Неофит каза, че "прекрачваме днес тези порти с вяра и надежда в Божия Промисъл, с трепет и упование, за да съпреживеем заедно с Господа кулминацията на Неговото богочовешко дело, което Той извърши заради нас и нашето спасение, приемайки униженията и кръстната смърт, за да се изпълни всяка дума, писана за Него в древните пророчества. И макар и да знаем всичко онова, което Му предстоеше да претърпи, заедно с жителите на Светия град, ние също ликуваме в сърцата си и възгласяме, тържествувайки: „Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!” (Мат. 21:9)"

В София повече от 100 кръводарители се включиха в кампанията под надслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!", която всяка година се организира на големия християнски празник Цветница от Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст, и е с благословението на патриарх Неофит. Това съобщиха от БЧК.