Филип Трифонов, актьорът, познат на поколения българи от филми като „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“, написа отворено писмо до председателя на Комисията по култура и медии в парламента, Вежди Рашидов, с въпрос дали ще бъде одобрен за персонална пенсия, или е по-вероятно да спечели от тотото, с числата „1, 2, 3, 4, 5 и 6“. Размерът на специалната пенсия е 700 лв.

„Въпросът, който ме вълнува, е имам ли право като артист „без псевдоним“ да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако „да“, Ви моля за съдействие“!“, пише Трифонов в писмото, публикувано във фейсбук.

Подписът на 70-годишния актьор гласи: „Филип Трифонов (луд за пенсия)“.

Представяме Ви пълния текст на писмото:

„До г-н Вежди Рашидов (скулптор)
Председател на Комисия по Културата при 44-ото Народно Събрание

От Филип Трифонов (артист)

Уважаеми г-н Рашидов,

Да спечеля шестица от тото с комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 за мен, като творец с дългогодишен стаж в киното, е нормално като очакване. Да спечеля повторно шестица със същата комбинация не само за мен, но по теория „на вероятностите“ е събитие логично като очакване. Както според теория на конспирацията е повече от очаквано да бъда отхвърлен от комисия за „персонална“ пенсия в Министерство на културата. Въпреки че на фона на безапелационна филмова биография, коментираното събитие наподобява „театрално позорище“ съшито с червени конци. (Приемем ли червеното като символ на конспирация.)

За вероятния председател на комисията от Уикипедия научавам, че бил „театрал“ по професия… Че ДС псевдонимът му напомня за поговорката „огледал се Илия* пак в тия“… Но за уникалния състав на „театралната трупа“, оторизирана да решава „кой, кой е“ в българското кино и в Уикипедия не пише!

Пренебрегвайки художествените критерии на председателя на Съюза на българските кинематографисти, ръководените от цивилен „театрал“ комисионери нито броят приходите от филми като „Преброяване на дивите зайци“, „Момчето си отива“, „Оркестър без име“ и десетки други, нито отчитат и наградите към тях!
Като единствен жив актьор с два наградени филма от епохата на черно бялото кино („Изпит“ и „Момчето си отива“) може би се разминавам по цветност с комисия, наподобяваща букет от псевдонимите „Евкалипт“, „Минзухар“ и „Смрадлика“.

Въпросът, който ме вълнува, не е има ли нужда от подобни псевдо-комисии, а имам ли право като артист „без псевдоним“ да се надявам на персонална пенсия, приживе? И ако „да“, Ви моля за съдействие“ !.

Дотогава, за да не спя с кожух през зимата (колкото и да е здравословно),ще си помагам с печелившата тото-комбинация 1, 2, 3, 4, 5, 6 или ще печеля на играта „Тука нема“.

С уважение: Филип Трифонов (луд за пенсия)

* „Илия“ – псевдоним „Петров“ (на вероятния председател Попйорданов)
* Евкалипт – председател на предишна комисия
* Теория на конспирацията – когато координирана група работи тайно за събития и идеи незаконни и неморални.“

Площад "Славейков"