Главата не знае какво правят крайниците.

В тази ситуация изпадна мандатоносителят БСП, след като стана ясно в сряда, че правителството е одобрило споразумение с американската компания "Уестингхаус" за доставка на нова ядрена мощност, но какво бе то, остана в тайна до днес. 

От правителствената пресслужба официално потвърдиха, че има подписано акционерно споразумение с "Уестингхаус" за строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БНР.

Както Клуб Z писа, на последното си заседание правителството на Пламен Орешарски е одобрило доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев за сключване на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" ЕАД, централата "АЕЦ Козлодуй"  и "Уестингхаус електрик къмпани". На следващият кабинет се вменява да приведе това споразумение в действие.

Днес, два дни по-късно, Стойнев реши да проговори по темата. Направи го пред националната телевизия. По думите му споразумението било в рамките на течащите процедури и договорки с американците. То ще влезе в сила, след като бъде одобрено от следващото правителство и към момента не ангажира финансово държавата, допълни Стойнев.

"Ако следващото правителство не се съгласи, нищо няма да се случи, всичко приключва и точка", отсече енергийният министър.

Въпреки че според предшественика му от времето на тройната коалиция Румен Овчаров, имало и по-евтини варианти, Стойнев твърди, че предложената от американската компания цена е възможно най-ниската за най-модерния реактор.

Оказа се, че не само Овчаров, но и други съпартийци на Стойнев, имат известни съмнения относно действията на кабинета.

"Притеснен съм за индикативната цена от $ 5,3 млрд. за един реактор. Това е стойността на два реактора за АЕЦ "Белене". Индикативната цена обикновено име тенденция за нарастване. Не съм чувал до сега за индикативна цена, която да бъде намалена", каза червеният депутат Таско Ерменков в кулоарите на Народното събрание.

"Притеснявам се да не се превърнем в една опитна площадка за блок, който другаде не е доказал своите възможности. Не виждам логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действие. Има много смущаващи неща в този проект, категоричен е депутатът. Това излиза от рамките на нормалното поведение на правителството", заключи Ерменков.

Нито парламентарната група на БСП, нито Изпълнителното бюро на партията са дали съгласие за сключване на споразумението с "Уестингхаус", каза още червеният депутат и подобно на Овчаров допусна, че темата ще бъде използвана в предизборната кампания. Както и че надали ще се хареса на симпатизантите на левицата, че правителството й взема подобни решения в последния момент и на тъмно.

Формалното подписване на самото споразумение се очаква днес.