Старинен манастир в с. Искрец - 40 мин. път от София, се нуждае от помощ. За това апелира местният архиерейски наместик отец Лъчезар Лазаров с видео, което сам засне.

Искрецкият манастир "Успение Богородично" се намира в източния край на селото в границите на известния санаториум за белодробни заболявания - "Цар Фердинанд" (по името на основателя си). Той е признат за историческо културно наследство с национално значение заради ценните си стенописи, някои от които се приписват на св. Пимен Зографски.

Предполага се, че Искрецкият манастир е основан още през XIII в. Най-ранният период от съществуването му е забулен в неизвестност, като единствените сведения за това време изхождат от местни предания. През XIV в. е разрушен от османлиите, след което за дълго остава в запустение. Възобновен е в XVII в. - през 1602 г е преизградена църквата, вероятно като селищен храм. През 1834 г. старият манастирски храм е обновен за пореден път и около него се сформира монашеска обител, но след няколко десетилетия отново запустява.

Освен от спешна и аварийна консервация на стенописите храмът се нуждае и от ремонт на хидроизолацията на покрива, тъй като старата тази година е протекла, казва още свещеникът.

Иначе Искрец е известен със своя уникален климат. По поречието на река Искрецка още в началото на XX в. е установено наличието на специфичен микроклимат, характеризиращ се с много чист въздух и незначителен брой на дните с мъгли, което го прави подходящ за лечение на хора с белодробни заболявания.

За Искрецкия манастир може да прочетете още тук.