Джон Иснър (САЩ) спечели титлата на турнира от "Мастърс 1000" в Маями. На финала гигантът обърна Александър Зверев (Германия) с 6:7 (4), 6:4, 6:4 след битка, продължила два часа и половина.

Това е първият триумф за Иснър в серията. На 32 г. и 11 месеца той стана най-възрастният тенинист, който печели за първи път надпревара от "Мастърс 1000".

Американецът, истинска машина за асове, би на полуфинала Хуан Мартин дел Потро, като прекъсна серията му от 15 поредни победи. Аржентинецът бещше считан за фаворит № 1 за първото място във Флорида след ранното отпадане на Роджър Федерер и липсата на Рафаел Надал.

Зверев беше на един сет от трети голям трофей на "Мастърс 1000". Той обаче допусна обрат, но съперникът му напълно заслужено стигна до успеха. Иснър не допусна нито един пробив, той беше много стабилен на своя сервис и успя да се възползва от грешките на руснака с германски паспорт в решителните моменти.

Все пак Саша се изкачи с едно място в световната ранглиста и вече е четвърти, измествайки Григор Димитров. Както е известно, има рокада и на самия връх, където Роджър Федерер отстъпи на Рафаел Надал, тъй като не успя да защити точките си в Индиън Уелс и Маями.

1000-та точки във Флорида осигуриха влизане на Иснър в топ 10, американецът вече е 9-и. 

Сега предстои сезонът на клей - започва в средата на април в Монте Карло. Очаква се завръщането на Надал, който е най-добър на тази настилка. Федерер пък обяви, че ще пропусне тази част от годината и ще се завърне на корта за турнирите на трева през юни. Така беше и през 2017-а.