България да организира среща ЕС - Русия подобно на тази между ЕС и Турция, предложи в ефира на БНТ лидерът на "Атака" и коалиционен партньор в управлението Волен Сидеров. Сидеров обвини и Великобритания в организирането на "мероприятие" срещу Москва, скалъпвайки случая "Скрипал".

"България не е нито Великобритания, нито Германия, нито Франция и усложнените отношения с Русия щяха да ни се отразят много по-тежко, отолкото на тях. Освен това в момента България има златен шанс - като председатели на Европа - министър-председателят Борисов като европейския лидер има шанса да направи това, което направи с Ердоган - мост между Турция и Брюксел. Сега може да бъде направен мост между Москва и Брюксел. Мисля, че един такъв ход от страна на България е логичен и дори вече може би се очаква, включително от европейските държави.

Аз съм убеден, знам, че там има желание за нормализация на отношенията с Русия. Има този шанс, докато сме председатели на Европа, да направим това домакинство, аз го виждам като домакинство, между президента Путин и Жан-Клод Юнкер и Туск, Таяни - да се срещнат на българска територия. Това е възможно и пак ще повторя - мисля, че е очаквано от европейските лидери. Смятам, че Борисов може да го направи, той вече показа, че го умее. Това е следващата логична стъпка на правителството", заяви лидерът на "Атака".

Изгонването на руски дипломати щеше да усложни отношенията ни, да попречи на икономически енергийни проекти, по които се работи, посочи още Сидеров. И за пореден път определи правителственото решение от миналия петък като добро.

Лидерът на "Атака" можел и да се самополаскае за ролята на "патриотите" за вземането на това решение. Ако управляващата коалиция не била ГЕРБ - "Обединени патриоти", а ГЕРБ - Реформаторски блок, ситуацията вероятно щяла да е съвсем различна. 

Много добре знаят всички, че "вината" на Русия за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е само предположение, посочи още Сидеров. "Ми с вероятности не се работи", затвърди българската позиция той. 

"Нямам опит със службите, но от това, което знам като анализи... малко непрофесионално беше направена тази история със Скрипал. Даже в тия дни се пошегувах, че в британските спецслужби нивото явно е паднало, защото не беше добре организирано цялото това мероприятие...", намекна Сидеров за конспирация.

След което разясни геополитическата обстановка - за намаляващото влияние на САЩ, за петрола, станал причина и за нападението над Ирак, за Китай като новата икономическа сила, която ще измести Щатите и пр. От това обобщение Сидеров изведе извода, че Великобритания сама е отровила Скрипал.

"Всичко това застрашава американската доминация и съответно техните най-верни съюзници - Великобритания, провеждат това мероприятие. Най-кратко и най-схематично го казвам."

Русия от своя страна ставала все по-самостоятелна и това дразнело "западния контрапункт". Случаят "Скрипал" дори помогнал за мобилизацията да се гласува за преизбирането на Владимир Путин като президент, сподели още лидерът на "Атака".

"Аз се опасявам да не би тази истерия, която е обхванала тези щабове мозъчни, дето изработват такива случаи като "Скрипал", да не направи по-опасната стъпка - да предизвика някакъв горещ момент на война, защото се видя, че случаят "Скрипал" не работи", обезпокоен е "патриотът".

Имал предвид случаи на локална война, в които Русия щяла да бъде принудена да се намеси. На въпрос дали все пак, ако се установи, че дипломати в руските мисии у нас са шпиони и трябва да бъдат изгонени от страната, Сидеров посочи, че почти всички дипломати по света са агенти и това е дългогодишна практика. Нямало нужда да се променя нещо.

Сидеров коментира и анексията на Крим - хората там я били пожелали, в т.ч. и нашите сънародници. "В случая с Крим аз не виждам нарушение на международни норми", посочи лидерът на "Атака".