"Ние оставаме отговорни и стоим зад кабинета "Орешарски" буквално до последния ден на работата му".

Това каза днес в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, малко след поредния провал на кворума и малко преди срещата в президентството, на която партиите ще обсъдят с държавния глава Росен Плевнелиев спорната актуализация на бюджета за 2014 г.

Изказването на Местан бе именно в този контекст - че движението подкрепя и ще продължи да подкрепя предложената от правителството ревизия на финансовата рамка за годината. Зад нея доскоро стоеше и ГЕРБ, но в началото на седмицата лидерът й се отметна. БСП бе против цялостна ревизия на бюджета и за такава само на бюджета на здравната каса.

"Отношението към бюджета е от онези два акта заедно с отношението към кабинета, които определят статуса на парламентарно представената политическа сила - дали стои зад кабинета, или е опозиция", посочи днес Местан.

"Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си я защитавал на първо четене, но се откажеш от второто четене заради тяснопартийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно", допълни лидерът на движението по адрес на опозицията.

"Доста странни са появилите се интерпретации, че актуализацията на бюджета от страна на ДПС е някакво сиренце, с което да са привлекли ГЕРБ", каза още Местан и заключи:

"ДПС е една малка партия, която беше част от голямо съгласие и може би нашата вина е, че единствени останахме верни на постигнатото съгласие", каза той.