Китайските власти са арестували престъпна група, прекарвала контрабандни iPhone-и между Хонконг и континенталния град Шенжен, съобщи Ройтерс. Те ползвали два дрона, за да вържат два 200-метрови кабела между две високи сгради, и всяка нощ пращали по 15 000 смартфона от каталога на Apple.

Хонконгците всъщност връщат телефоните в родината им - по-голямата част от производството на Apple е в Поднебесната империя. Както се разбира, поне единият от дроновете е модифициран DJI Phantom 4, който се произвежда не просто в Китай, а и в самия Шенжен. Градът е технологичен хъб на региона.

За 6 месеца са пратени смартфони за около 500 милиона юана, или 79,8 милиона долара.

Причината да има нужда от контрабанда в основния производител на iPhone-и се крие в тежките данъци и такси, които завишават сериозно цената им в страната - ако моделът X струва 1000 долара в САЩ, в Китай може да достигне 3000. Наскоро жена бе заловена на китайската граница с над 100 айфона и 75 луксозни часовника, залепени по тялото й.

Това е и първи известен случай на контрабанда с дронове в Китай, споделиха местните власти. Подобни случаи обаче е имало в други държави - банда във Великобритания ползва квадкоптери, за да вкара продукти на затворници, от тези технологии се възползваха и престъпници в Охайо, САЩ, и Мексико. Китайската полиция взема мерки - ще ползва свои дронове, екипирани с камери с висока резолюция.