Мнозинството българи - 83% - се определят като източноправославни, сочи проучване на "Галъп" дни преди Великден. Принадлежността към православното християнство обаче е по-скоро с културен, а не с религиозен характер за много от нас, показват обаче данните - 3,2 млн. българи твърдят, че вярват в Бог, а едва 2,8 млн., или около 51%, се определят за истински вярващи. За сравнение - по света средно 71% са религиозни.

Мюсюлманите в България са около 500 000. Нерелигиозните - 36%. Ето и другите деноминации, включително атеистите, според изследването:

Доверието в Църквата като институция обаче не върви ръка за ръка с вярата. От 4,6-те милиона източноправославни само 2,2 милиона души вярват на БПЦ. При това, отбелязват от агенцията, през последните години доверието в Църквата е укрепнало и всъщност е високо на фона на всички други институции. 36% заявяват недоверие. Изборът на нов патриарх - Неофит - през 2013 г. е повишило доверието, но хроничните скандали, свързани с луксозния живот на висшия клир, принадлежнастта на някои от тях към Държавна сигурност и връзките с бизнеса постоянно клатят доверието на българите в религиозната институция.

Доверие и недоверие към БПЦ през годините.

Данните са от национално представителното изследване "Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, което вече 26 години всеки месец изследва основни индикатори в българското общество (последната вълна е проведена между 9 и 16 март сред 772-ма пълнолетни българи), както и от редовното глобално изследване на водещата световна асоциация „Галъп интернешънъл“. Изследванията са независими от външно финансиране.