Помните ли мантрата "мирен преход" отпреди двайсет и няколко години? Не че някой беше тръгнал да се въоръжава, но управляващите тогава комунисти повтаряха всеки ден и всеки час как "преходът трябва да е мирен", 'да не допуснем да се пролее и една капка кръв"...

Истинското послание на тази мантра бе "не ни питайте какво сме правили досега, дайте дружно да спасяваме България". Това да ви напомня нещо?

Призивите за мир тогава подействаха. Започнаха да ги повтарят стари и нови политици. А единствените, които де факто зстрашаваха мира, бяха точно старите кримки с техните опити за разпалване на етническо напрежение и организиране на протести срещу връщането на имената на турците.

Всички вече знаем цената на "мирния преход" - отговорност реално не бе потърсена и т.нар. превръщане на политическата власт в икономическа стана безпроблемно. Днес виждаме, че и другата мантра как "преходът свърши" е измислица и как от всеки проблем изскачат имената отново на познатите стари фамилии от Партията или от ДС.

Призивите за актуализация на бюджета на всяка цена ми напомниха за "мирния преход". Сега отново трябва да спасяваме България и отново да не се обръщаме с гняв назад.

Няма как да спасяваме България, ако не потърсим обяснение за безобразното управление, което доведе до едномилиардна дупка в бюджета и до спрени стотици милиони евро от еврофондовете.

Няма как, ако не потърсим обяснение за действията "12 без 5".

Преди да тръгнем да спасяваме нещо, трябва да видим дали нещото е за спасяване. И преди да започнем да пакетираме интересите на ГЕРБ, ДПС и президента Росен Плевнелиев, които подкрепят актуализацията, е добре да видим какви са всъщност мотивите им.

Преди Лютви Местан да ни призове да погледнем през очите на лекарите и пациентите и да подкрепим актуализацията на бюджета, той трябва да поеме лична отговорност за плачевното състояние и на здравеопазването, и на другите потънали сектори. Той управляваше, а не аз, нали? Ако не е той, тогава Кой?

Преди Бойко Борисов да демонстрира колко е обиден от израза "Коалицията БОСТАН", той трябва да обясни защо не подкрепи ефективно протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, ако наистина е искал оставката му. Нали е ясно, че ако го беше поискал, ГЕРБ има ресурс и от кметове, и от структури, и от доверие, за да събори всяко правителство в рамките на 24 часа.

Преди президентът Росен Плевнелиев да поиска подкрепа за актуализацията на бюджета, за да избегне опасността неговото служебно правителство да се окаже без вина виновно в близките месеци, той трябва да поеме ясен ангажимент, че ще разкрие безобразията на кабинета на БСП и ДПС. Ако искате, го наричайте ревизия.

Докато политиците ни призовават да спасяваме България, кабинетът в оставка продължава да твори необясними неща. Само в последните дни:

- "Реши" на тъмно спорната концесия за ски зоната над Банско, като вероятно е увеличило площта със стотици декари държавни гори.

Нареди на Българския енергиен холиднг да подпише с американската компания "Уестингхаус" за строителството на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй"

Продаде без търг на "Южен поток" 358 дка държавна земя близо до варненския бряг за 13 милиона лева (при много по-високи пазарни цени в района).

Какво наложи такава спешност? Защо в последните дни? Кой има интерес от това?

Засега отговорът само на последния въпрос е ясен – не и българските граждани.

Къде са загрижените политици? Къде е Лютви Местан, за да погледне през очите на лекарите и пациентите? Къде е Бойко Борисов, за да се възмути от тройната коалиция БСП-ДПС-"Атака"? Къде е президентът Росен Плевнелиев, за да призове за спиране на разграбването и да обещае, че служебното правителство ще отмени всичко това?

БСП и Бареков не ги споменавам. За тях по-добре нищо.

Докато политиците не започнат да вършат правилните неща и да задават правилните въпроси, не могат да очакват от гражданите да им повярват, че искат да спасяват България. Дори и актуализацията да е наистина необходима, поведението им ги прави да изглеждат като акционери в една корпорация, която не иска да се рови в миналото й, но пък иска избирателите да й подпишат поредния празен чек.