Вчера спецпрокуратурата анонсира пращането на съд на поредния разкрит за т. нар. висока корупция рушветчия - бившия зам.-кмет на Плевен. Сега кметовете и производните им са "на мода", видно е от всеки, който следи работата на звеното, оглавявано от прокурор Иван Гешев.

Макар в съобщението да няма имена, става ясно, че спецпрокуратурата внася в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия зам.-градоначалник с руски паспорт Алексей Зелов.

През периода ноември 2011 г. - април 2014 г. в условията на продължавано престъпление и като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, заместник-кметът искал и получавал пари, които не му се следват, от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г. Исканите пари били определяни като процент (10 или 15%) от сумите, посочени във фактурите на фирмата изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината - ще опита да докаже прокуратурата.  - Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

Според обвинителите в общо 16 случая обвиненият зам.-кмет получавал средно по 4000-6000 лв. и чак тогава на сигурно разпореждал всяко плащане към фирмата (става въпрос за  "Пауер инженеринг" ООД, на чийто собственик Сашо Радоволски накрая му писнало и накиснал Зелов, б.р.).

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС след ефектна операция, която разбунва града, в кабинета му веднага след като получава от управителя на въпросната фирма поредния плик с 4000 лв. подкуп - 40 белязани банкноти от по 100 лева номинал.

Дотук всичко звучи логично - не само че не е изненада, а по-учудващо би било, ако в някоя община няма по един разпищолил се до наглост "Г-н 10%".

Но истински интересно е, че на 2 април 2018 г. делото влиза на първа инстанция в Специализирания наказателен съд, след като по него същото лице е получило присъда от 3 години и 6 месеца още на следващата година след акцията на ДАНС през 2015 г.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за предстартовото разпоредително заседание по наказателното дело.

Не местно ниво... Куче влачи рейс

Още след ювелирната акция на ДАНС на местно ниво започват чудесата. Окръжният съд изменя мярката му за неотклонение от най-тежката "задържане под стража" в най-леката "подписка". А после прекратява съдебното производство "поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила".

Ако се проследят медийните публикации от онова време, в тях се среща и един принос на прокуратурата към аритметиката - едното от съществените процесуални нарушения е, че в обвинението пише, че Зелов е заловен с 14 белязани банкноти по 100 лв., общо... 4000 лв. А както е известно, няма съд, който да те осъди, когато съвсем базисно нещо като това - колко са парите, е противоречиво и неясно.

Представителят на прокуратурата счита, че искането е неоснователно, като се сочат доводи, че повдигнатото обвинение е достатъчно тежко, за което е предвидено наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода, глоба до 20 000 лева и лишаване от права, както и че опасността да се укрие не е отпаднала. 

Въпреки това Зелов първо излиза от ареста, а на 17 февруари 2015 г. ОС-Плевен постановява оправдателна присъда по всички пунтове на обвинението.  

Велико Търново - с рязко противоположно мнение на Плевен

На 28 септември 2015 г. Апелативен съд-Велико Търново изцяло отменя оправдателната присъда, постановена от първата инстанция (през цялото време страна по делото е Софийската градска прокуратура, която обвинява Зелов, защото тогава "високата корупзция" е именно към нея, б.р.). Магистратите в старата столица постановяват 3 г. и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим за Зелов, както и глоба от 8000 лв. в полза на държавата. Със същата присъда той е лишен от възможност да заема отговорни длъжности в администрацията 4 години.

ВКС: Обвинителният акт е дописван

На 8 юни 2016 г. заради съществени процесуални нарушения ВКС отменя присъдата и връща на Апелативен съд-Велико Търново делото за подкуп. Казусът трябва да се разгледа наново от друг състав на съда.

Защо? Защото - просто казано - съдиите от АС-Велико Търново са си "дописали" обвинителния акт. Той е с такива "качества", че се налага - за да се получи осъдителната присъда, съдиите да "предявяват за първи път нови фактически положения". Което, разбира се, е недопустимо. Разминаванията са дори "по време и по място".

Съдебният състав на ВКС приема, че присъдата на Великотърновския апелативен съд е постановена при допуснати съществени процесуални нарушения. Приетите фактически положения очертават деяние на подсъдимия, което в значителна степен се различава от описаното в обвинителния акт по време, място на извършване, механизъм на осъществяване и последици. В мотивите на ВКС пише:

„Съдът не разполага с възможности самостоятелно да разкрива и да разследва факти и обстоятелства, за които прокурорът не е повдигнал обвинение. Допълнително установената фактология значително надхвърля допустимите параметри за установяването на предмета на обвинението срещу подсъдимия. С новоразкритите факти към обстоятелствената част на обвинителния акт са прибавени напълно нови твърдения, внушаващи, че действията на подсъдимия на инкриминираните с обвинителния акт дати през април 2014 г. всъщност се явяват поредна проява от практикувано с години престъпно поведение. Залегналите във въззивния съдебен акт фактически положения несъмнено утежняват наказателноправното положение на подсъдимия, като са обусловили крайния извод за виновността му. По тези факти подсъдимият не се е защитавал на досъдебното производство и на първоинстанционното производство, като на практика те са му предявени за първи път с мотивите към присъдата на въззивната инстанция.”

Върховните съдии са категорични, че дори само на това основание въззивният съдебен акт подлежи на отмяна, тъй като е недопустимо с него да се предявяват за първи път нови фактически положения, по които подсъдимият не се е защитавал. Недопустимо е съдът сам да дефинира рамките на обвинението, като в мотивите си да запълва обема му по свое усмотрение с конкретни факти, надхвърлящи фактическите предели на обвинението.

В мотивите на ВКС се обсъждат и други допуснати съществени нарушения – не е посочено какви именно конкретни действия по служба е предприел подсъдимият, които да са във връзка с получения от него дар с оглед повдигнатото обвинение, че е поискал и приел подкупа, "загдето е извършил действия по служба”; нарушени са правилата за местната подсъдност при даването на разрешение за използване на специални разузнавателни средства (компетентен в случая е председателят на Плевенския окръжен съд, а разрешението е дадено от зам.-председател на СГС); липсва обективна, всестранна, пълна и внимателна оценка на съдържащата се в доказателствените източници релевантна информация, откриват още върховните съдии.

При второто си гледане АС-Велико Търново пък изцяло отменя присъдата на първата инстанция, този път не осъжда Зелов, а връща делото на Софийската градска прокуратура. Така неусетно идват порметните от 2017 г. в НПК, след които Зелов се оказва при специализираната прокуратура и компетентен за неговия случай вече е Специализираният наказателен съд. Като първа инстанция.