Бизнесменът Георги Самуилов е на "две стъпки" от това да стане собственик на "Ботев" (Пловдив) и да поднови строежа на стадион "Христо Ботев", наричан от феновете на "канарчетата" Колежа, обяви самият той в интервю за "Дарик радио".

Собственикът на петролната компания "Инса ойл" е имал разговор с кмета на Пловдив Иван Тотев.

По думите му срещата е била ползотворна, а положителните стъпки са били "не една, а две". Той отказа да съобщи повече подробности, но обеща в средата на месеца да даде пресконференция, на която да разкрие всички подробности. 

През 2016 г. Самуилов влезе в "Ботев" заедно с хотелиера Румен Чандъров. Месеци по-късно двамата напуснаха клуба, недоволни от натиска, оказан им е от феновете на "жълто-черните" за назначението на треньора Николай Митов.

В крайна сметка Митов си тръгна, а "Ботев" остана без благодатели - Чандъров и Самуилов върнаха контролния пакет акции на фенското сдружение на "канарчетата". Месеци по-късно Самуилов се завърна, но само като спонсор, не и като акционер.

"Ботев" намира и други начини за финансиране, но състоянието му никак не е добро.

Другата голяма болка на хилядите фенове на "жълто-черните" е замразеният строеж на стадион "Христо Ботев". Банкерът Цветан Василев имаше мащабен проект за арената, но всичко приключи с абдикирането му през лятото на 2014 г.

Сега въпросът е дали подновявянето на строителните работи ще е по настоящата концесия или по нова. Говори се, че Самуилов иска нов договор, а преди дни Иван Тотев заяви, че общината е готова на такава стъпка.

Пред Клуб Z запалянковци на "Ботев" заявиха, че засега са резервирани в оценките си за събитията. 

"Такива обещания и планове слушахме много през годините. Докато не видим крановете отново на Колежа, всичко e само приказки", не бързат да се радва "жълто-черната" част на Пловдив.