Прокуратурата е привлякла кмета на Видин Герго Гергов като обвиняем за престъпление по служба. Това съобщи в ефира на Нова тв тази сутрин говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Гергов беше задържан от ДАНС вчера, след като службата и прокурори от столицата се сезираха по поредица от предавания на журналиста от Нова тв Васил Иванов. Според очевидци Гергов е отведен от петима служители на ДАНС. 

„Разследването е свързано с действията на длъжностни лица от Община Видин във връзка с обществена поръчка и сключен договор след проведена такава за доставка на храни за общинските учреждения на държавна издръжка”, потвърди Румяна Арнаудова. 

Арестът дойде дни след поредица от разкрития на предаването „Разследване” на Нова телевизия как община Видин е купувала в продължение на 20 месеца храни за детските градини два пъти по-скъпо, отколкото същата фирма-доставчик ги продава на дребно в магазина си. "Обратна пазарна икономика", нарече случая журналистът Васил Иванов.

От близо две години – малко след като 33-годишният Гергов е избран за кмет, общината започва да купува на двойни цени от една и съща фирма. За едно яйце за забавачките фирмата е получавала по 28 ст., при положение, че в магазина си тя го продава за 14 ст. бройката. Масло е купувано по на 9.87 лв. при цена 5.20 лв., ако отидеш като клиент. 

Според разследването на Нова тв става въпрос за обща сума около 1 млн. лв. 

Общината е работила със споменатата фирма без обществена поръчка за половината от храните. Комисията за защита на конкуренцията е анулирала част от обществената поръчка, спечелена от компанията, но Гергов въпреки това продължил да купува именно от нея. 

За капак фирмата няма здравни сертификати и лиценз за снабдяване на детски заведения, става ясно от журналистическия материал. 

Оказало се, че в местната прокуратура „залежавали“ доста преписки най-вече по сигнали от граждани и компетентни лица именно за същите нередности. Раздвижването дошло, чак след като от София прокуратурата се намесила. 

От Нова тв казват, че предстоят още разкрития и за Пламен Трифонов - местния лидер на БСП и шеф на общинските съветници, който пък си има грамадно заведение, на което шеф се води 80-годишната му майка. 

Както Клуб Z писа, в нощта срещу 6 април т.г. коктейл "Молотов" бе хвърлен под колата на видинския кмет, паркирана в двора му. Той е трябвало да се възпламени съвсем близо до спалнята, където спели малките му деца, и само щастливата случайност помогна да не избухне.