Не пращайте представители на правителствата на световното първенство по футбол в Русия, призовава Гари Каспаров. Бившият световен шампион по шахмат излага и аргументи за бойкота във вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", предаде Нюз.ру.

"Не е изненадващо, че ФИФА не е заинтересована да се проверят внимателно десетки руски играчи, замесени в скандали с допинг, или да се проучат други подозрителни факти, които могат да поставят в лоша светлина световното първенство в страната домакин. Големи събития като олимпийските игри и световни първенства имат дълга и тясна връзка с авторитарни режими. Лидерите им ги използват, за да се легитимира пред международната общност и да формират у дома национална гордост. Фактът, че в същото време милиарди долари потъват в джобовете на най-близките приятели на режима, е допълнително предимство. А спортни федерации са готови да си сътрудничат с диктатори, защото те просто си плащат сметките - и без да е необходимо да се притесняват за това как преди всичко да се замаскира корупцията", пише Гари Каспаров.

Само три дни след началото на шампионата Германия ще започне защитата на титлата си на стадион "Лужники" в Москва.

"Други съоръжения в същото време ще се дострояват с помощта на корупционни практики и робски труд - същите като онези, които превърнаха олимпийските игри в Сочи в най-скъпите в историята. И без да се интересуват, че сградите там останаха без дръжки на вратите или изобщо без врати. По време на строителните работи в Сочи загинаха стотици работници, а световното по футбол вероятно ще задмине тези ужасни цифри", уверен е бившият световен шимпион по шахмат.

Авторът припомня и неотдавнашния пожар в мол в Кемерово, който отне живота на десетки хора.

"В клептокрация като Русия на Путин, няма никой, който може да бъде официално привлечен под отговорност заради факта, че нещо не отговаря на стандартите. Защото когато познаваш точните хора и можеш да платиш нужната сума, няма въобще стандарти", коментира Каспаров.

Подходящи поводи за преместване на световното първенство бяха инвазията на Путин в Украйна, сваленият от руски бойни изтребители самолет на Малайзия Airlines над Източна Украйна както и скандалът с допинга, припомня той. Но не беше направено нищо и това само предизвиква нови враждебни действия. Неотдавнашен пример в тази серия е опитът за убийство в Англия на бивш руски шпионин и неговата дъщеря със съветска отрова с нервнопаралитично действие, се посочва в статията.

"Като спортист аз принципно съм против бойкот, който на първо място ще накаже спортистите и феновете на футбола. Обаче призовавам за политически бойкот на режима, който носи отговорност за подобни действия", пише Каспаров. 

И заключава:

"Дайте да лишим Путин от признание и слава, за които той така жадува, като го лишим от присъствие на представители на правителствата на световното по футбол. Путин окупира Крим когато още беше въодушевен от Сочи. Да го лишим от още едно подобно самолюбие. И това няма да е просто символичен акт, а способ да се покаже на Путин, че светът го наблюдава и в бъдеще руски атаки ще бъдат допускани само на игралното поле."

Британският премиер Тереза Мей вече намекна, че може да няма британски официални лица и хора от кралското семейство на световното по футбол в Русия.