СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Българското кисело мляко е спасението от коварното заболяване паркинсон. Благодарение на традиционната ни храна увредените от заболяването мозъчни нервни клетки напълно се възстановяват.

Откритието на научен екип от института “Макс Планк” в Дрезден вече е патентовано.

“Макс Планк” е с многопосочна научна дейност на територията на цяла Германия. В Дрезден тя е в областта на молякулярната клетъчна биология и генетиката.

Дрезденският институт "Макс планк"

Медицинската сензация оповести днес лично ръководителят на научния екип проф. д-р Таймурас Куржалия (59 г.). Той е грузинец, но от години работи в Дрезден.

“Отритието на нашия научен екип е уникално, но в началото работата ни изобщо не беше в тази посока. Аз се занивамах с изследвания на червеи, като, примерно, животът им на суша”, откровеничи проф. Куржалия.

Точно чрез червеите обаче той и колегите му са стигнали до мединската сензация – българско кисело мляко като лек срещу паркинсон.

Учените са идентифицирали гените на червеите. Един от тях обаче – DJ-1, е бил увреден. Ако това стане и при хората, те заболяват от паркинсон. Благодарение точно на този ген мозъчните клетки се зареждат с енергия чрез усвояване на D-лактат и глюкоза. Без тези вещества клетките умират.

По време на 5-годишните си изследвания учените са установили, че киселото мляко помага на клетките да се регенерират.

Но не всяко кисело мляко, а само българското!

“Особеното на българското кисело мляко е, че то съдържа уникалната  бактерия лактобацилус булгарикус. Това му придава кисел вкус, но пък млякото е богато на специфичната млечна киселина D-лактат . Освен това то не се пресова, както другаде по света и така целебните бактерии не се унищожават”, обяснява проф. Куржалия.

Той допълва, че със сигурност точно на това се дължи лечебният ефект на българското кисело мляко, но признава, че още не е устовено как точно протича молекулярният процес. Научната дейност в тази посока продължава.

Само в Германия 400 000 души страдат от паркинсон, всяка година от коварната болест заболяват нови 15 000 души, сочи здравната статистика. Първите симптоми са тремор на ръцете. Следват забавяне на движенията на долните крайници, втвърдяване на мускулите и смущения на равновесието. Наличните досега медикаменти само забавят напредването на болестта, но не я лекуват.

Какво е уникалното на българското кисело мляко?

В особената млечна киселина благодарение на лактобацилус булгарикус. В научните среди тя се обозначава като D (-), вкусът е кисел. Този на други кисели млека е сладникав, млечната киселина е L (+).

За лечебните свойства на нашето кисело мляко се знае по цял свят. Дори Япония внася закваска от България. 

Вероятно го правят и германците. Такова мляко се предлага от водещи немки мандри. То е гъсто и с познатия ни вкус. Цената му е 1,19 евро за кофичка. Сладникавото и воднисто немско килело мляко е по 45 цента.