Литва би желала да се засили американското военно присъствие в балтийските страни. Този въпрос ще е сред темите, по които президентите на трите балтийски държави ще преговарят днес с американския си колега Доналд Тръмп, заяви днес президентът на Литва Далия Грибаускайте, цитирана от ТАСС.

"В общата декларация, която ще подпишем във Вашингтон, отновоще бъдат потвърдени безусловните ангажименти в сферата на колективната сигурност и се надявам да бъде предвидено и занапред разполагане на американски подразделения в балтийските страни", каза тя пред литовското национално радио.

Грибаускайте вижда в това и средство за възпиране, и гаранция, че при извънредна ситуация "ще може да разчитаме и на двустранна пряка помощ не само чрез структурите на НАТО".

По думите й балтийските страни ще търсят във Вашингтон възможности за подсигуряване на регионалната противовъздушна отбрана, по-специално чрез зенитни ракетни комплекси "Пейтриът" и "подводници около Литва".

Според Литва патрулирането във въздушното пространство на нея и другите две балтийски републики от военни самолети от други страни от НАТО, разположени в местни авиобази на ротационен принцип, вече е недостатъчно и трябва да бъде изградена регионална система за ПВО. Литва иска освен това на нейна територия постоянно да се намират американски подразделения на ротационна основа. 

Трите балтийски републики нямат собствени военновъздушни сили.

От няколко дни в територията на Латвия се провеждат учения на специалните части. Според РИА Новости в тях участват и конвертоплани - хибриди между самолет и хеликоптер, които са с голям радиус на действие. Преди това машините са били и в Естония и Литва.

Американците разполагат засега с едва 50 броя от тези специални конвертоплани V-22 Osprey, които са идеални "таксита" за трансфер на части за спецоперации.