Специализираната прокуратура ръководи досъдебно производство за опетняване на националния трибагреник от 16-годишен, съобщиха оттам. На 2 април 2018 г. под ръководството на Специализираната прокуратура е започнало разследване за опетняване на националния трибагреник на Република България - престъпление по член 108, ал. 2 от НК.

Извършен е оглед на местопроизшествието от прокурор от Специализираната прокуратура и следовател от Следствения отдел на СП.

Установен е и извършителят – 16-годишният Хасан А., ученик в десети клас на училище в Провадия.

Справка в НК показа, че въпросният член (доста рядко използван, между другото, б.р.) гласи:

"Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева."

Той е в Глава първа на НК - "Престъпления срещу републиката", което е и причината Спецпрокуратурата да се заеме с Хасан. Иначе това е звеното, което води най-тежките корупционни дела, на депутати, министри, общинари, престъпления на магистрати и пр., поради което там се получават бонуси до 6 заплати годишно и т.н.

Националното знаме е било подпалено в училище "Д-р Петър Берон" във варненското село Царевци, откъдето е десетокласникът. Инцидентът е станал на 1 април тази година. До момента е установено, че ученици от селото се събирали в двора на училището. Пушели марихуана и използвали безплатен интернет. Националното знаме е било поставено на козирката над входа на училището, разкрили още разследващите.

На 1 април в училищния двор се събрали приятели. Около 22 часа 16-годишният Хасан свалил знамето. Счупил дръжката му и започнал да го размахва от козирката. След това го запалил.

Обгорелият национален трибагреник е намерен в училищната сграда, където Хасан проникнал, след като счупил два прозореца.

Прокурор от Специализираната прокуратура разпита непълнолетния извършител на престъплението. Той ще отговаря за опетняване знамето на Република България. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с глоба до 3000 лева, допълват от Спецпрокуратурата.

Оттам добавят и снимков материал:

Според местни медии, младият ром, който унищожил българското знаме, няма предишни криминални прояви.