Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин дадоха символичен старт - чрез видеоконферентна връзка, на строителството на първата АЕЦ в Турция, която ще изгради руската държавна компания "Росатом". Путин, за когото това е първа визита в чужбина след преизбирането му за нов президентски мандат, заяви, че първият блок на АЕЦ "Аккую" ще бъде пуснат през 2023 година, за 100-годишния юбилей от основаването на Турската република.

"Пред нас стои амбициозната задача да пуснем първия енергоблок през 2023 година, по случай 100-годишнината от основаването на Турската република. Заедно с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган се договорихме, че ще направим всичко, за да изпълним тази задача“, заяви Путин.

Той изрази увереност, че "работата на добре сработените руски и турски специалисти ще позволи да се изпълнят в срок всички набелязани планове и успешната реализация на този проект ще стане един от символите на динамичното и постъпателно развитие на руско-турското взаимодействие, партньорство и приятелство". Руският президент подчерта, че Русия е един от признаните лидери в областта на мирния атом, а строителството на АЕЦ "Аккую" е основа за атомната промишленост на Турция.

"Създаваме нов отрасъл. Турция е високоразвита в техническо и икономическо отношение държава, но това е нов етап в развитието на икономиката й“, заяви руският лидер.

Путин обеща АЕЦ "Аккую" да бъде сигурна и екологична. Тя ще има четири енергоблока, всеки с мощност от 1200 мегавата, а стойността й надхвърля $20 милиарда. 

"Изминахме дълъг път. Днес АЕЦ "Аккую" стана символ на нашето сътрудничество и показател за неговото ниво", заяви Ердоган. Сред другите руско-турски проекти, които са доказателство за това високо ниво на сътрудничество и здрави двустранни връзки, турският президент назова газопровода "Турски поток" и доставките на руски зенитно-ракетни комплекси С-400. Русия поддържа постепенно и частично сваляне на визовите ограничения, които бяха отново въведени след като Турция свали руски боен самолет през 2015 г

В навечерието на церемонията турската Агенция по атомна енергетика издаде лиценз за строителство на първия блок на АЕЦ "Аккую", а руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че проектът е получил статут на стратегическа инвестиция. РИА Новости отбелязва, че "Аккую" е първият в света проект за АЕЦ, който се реализира по модела BOO (build-own-operate - построй-владей-експлоатирай). В съответствие с този модел, Русия ще построи централата, ще е неин собственик и ще я експлоатира.

Утре разговорите на Путин с Ердоган продължават, но към тях ще се присъедини и президентът на Иран Хасан Рохани. Освен енергетика, темата е Сирия и конфликтът там, който от 2011 г. насам доведе до 3 милиона бежанци в Турция и други няколко милиона, разселени по цял свят.

Само през 2017 г. Путин се срещна с турския президент осем пъти.