Американският енергиен концерн "Уестингхаус" обяви в съобщение до медиите, че "след консултации с всички политически партии е подписано акционерното споразумение с правителството за строителството на новия реактор в АЕЦ "Козлодуй", предаде БГНЕС.

В него се подчертава, че споразумението, както и всички бъдещи споразумения по проекта, ще бъдат одобрявани от следващите български правителства.  "Уестингхаус" ще предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него, се посочва в съобщението.

През следващата година американската компания предвижда да проведе конкурентен търг за изграждането на реактора в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки. Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании.

Планира се новият реактор да влезе в експлоатация до 2023 г.

Текстът на споразумението ще бъде публикуван на саята на АЕЦ "Козлодуй" след съгласуване с американската компания, съобщи пресцентърът на ядрената централа.

От АЕЦ-а също уверяват, че споразумението ще влезе в сила след одобряването му от следващото правителство:

"Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред."

В акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания – "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй” ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.