Дипломатическите отношения между Великобритания и Русия днес са по-обтегнати, отколкото по време на студената война. Това констатира шефът на московския тинк-танк PIR Center Евгений Бужински в интервю пред BBC Radio 4. Според него, ако напрежението между двете държави продължава да расте, то ще ескалира в "последната война за човечеството".

Коментарът му идва месец след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество новичок в британския град Солсбъри. След шпионската размяна през 2010 г., когато четирима британци и Скрипал бяха разменени за група от 10 руснаци, разкрита в САЩ, бившият полковник от ГРУ, станал агент на британското разузнаване, живее в южния британски град. 

Британският външен министър Борис Джонсън заяви през миналата седмица в парламента: 

"След всичките тези лъжи и измами световната общност остава обединена, за да покаже на Русия, че чашата преля!“ Даунинг стрийт казва, че са готови да бъдат партньори с Русия само ако се промени и започне да "спазва правилата на играта". 

Тази гледна точка обаче бе възприета от Евгений Бужински като индикатор, че Великобритания настоява за пълна смяна на властта в Русия. По тази тема той бе категоричен:

"Безсмислено е да си представяте, че можете да смените властта в Русия - явно не познавате руснаците. Колкото по-притиснато се чувства руското общество от външен натиск, толкова повече се консолидира около Путин.“  

Затова Бужински е сигурен, че евентуална война между двете държави би била предизвикана не от отравянето в Солсбъри, а от тежките дипломатически мерки, които Великобритания предприе - екстрадирането на 23 руски дипломати на 14 март. Последва вълна от експулсирани дипломати от цял свят, в т.ч. и повечето държави от ЕС, но не и от България. Бужински поддържа мнението, че Путин е "последният човек на света", който би извлякъл полза от отравянето на Скрипал.

Мистерията около Скрипал и дъщеря му расте, след като бе разкрито, че нападението с новичок е било извършено само дни след като Юлия е получила достъп до тайна банкова сметка със 150 000 паунда. Парите са постъпили в банката след продажбата на къщата на брат й - Александър Скрипал, починал в Санкт Петербург през миналата година. Официално обявената причина е тежка чернодробна недостатъчност. 

Чий е новичок

Междувременно ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви, че тя не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен Сергей Скрипал, е произведено в Русия, предаде Ройтерс.

"Ние успяхме да го идентифицираме като новичок и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун, Англия. "Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.

Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава". Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата. "Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.

Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент.

"Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", каза Ейткънхед. 

Шефът на лабораторията в Портън Даун заяви, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е синтезирана в тази лаборатория. През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за BBC, че лабораторията в Портън Даун е само на осем мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там.

Британското външно министерство заяви тогава, че "няма грам истина" в думите на Чижов за Портън Даун, припомни Ройтерс.