Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не разбира как Германия може да плаща на Русия за газопровода "Северен поток 2" и доставка на енергоносители, но държи равнището на военните си разходи под исканите от НАТО 2% от БВП, предаде ТАСС.

"Много страни не плащат. Даже Германия плаща 1 процент, и то дори непълен 1 процент. Германия строи газопровод "Северен поток 2" в Русия и се готви да плати на Русия милиарди долари за енергоносители. И аз питам какво става. Как така Германия плаща огромна сума на Русия за строежа на газопровода? Това не е хубаво", каза Тръмп и напомни, че САЩ отделят почти 4 процента от своя БВП за бюджета си за отбрана.

По думите му благодарение на него "НАТО е започнала да получава милиарди долари повече".

Само преди седмица германското правителство окончателно одобри строежа на "Северен поток 2".

На срещата си на върха в Уелс през 2014 г. страните от НАТО под натиска на САЩ се задължиха до 10 години да повишат отбранителните си разходи до 2 процента от БВП.

Тръмп на брифинга в Белия дом с лидерите на Литва, Латвия и Естония.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че никой от предшествениците му не е бил толкова твърд в отношението си към Русия колкото него.

"Вероятно никой не е бил по-твърд към Русия от Доналд Тръмп", отсече той на среща в Белия дом с президентите на трите балтийски републики. "Разбирателството с Русия е нещо хубаво, а не нещо лошо. И всеки е съгласен с това освен много глупавите хора. Ние се държим много твърдо с Русия, честно казано", каза Тръмп и напомни, че САЩ "сега изнасят петрол и природен газ, а това не е, каквото би се искало на Русия".

Президентите на Литва, Латвия и Естония се надяват на ясно и твърдо послание на САЩ към Русия след обявената възможна среща между Тръмп и Путин в Белия дом. Последното посещение на Путин там бе през 2005 г. при управлението на Джордж Буш, отбелязва Франс прес.

На въпрос на журналист дали Путин е приятел или враг, Тръмп отвърна:

"Ще разберем. Ще ви кажа", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп настоява страните от НАТО да увеличат военните си бюджети до 2 процента от БВП и похвали трите балтийски републики, че са покрили този показател. И добави, че други страни трябва да последват примера им.

Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО и се безпокоят от зачестяващите военни учения на Русия в Балтийско море, отбелязва АП.
Президентката на Литва Далия Грибаускайте каза на Тръмп, че САЩ играят изключително важна роля в НАТО и ги определи като "жизненоважен глас" в алианса.

"Очакваме заедно със САЩ да извършим задълбочени реформи на НАТО, особено по процеса за вземане на решения по решителността, която очакваме от Русия в случай на агресия. Без САЩ това няма да е възможно", каза тя.

Вчера Грибаускайте заяви, че е важно американски войски да са в постоянна ротация в балтийските държави, предаде Франс прес.

"Надявам се, че САЩ и другите съюзници разбират, че въздушното пространство на балтийските страни трябва да бъде по-добре защитено и отбранявано", добави тя.

Срещата на върха включва и икономически форум, на който се очаква Литва да подпише договори за увеличен внос на втечнен природен газ от САЩ, за да намали зависимостта си от руската компания "Газпром". САЩ и балтийските страни работят по диверсификация на доставките на енергоносители в региона, включително чрез износ на американски втечнен природен газ, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Работим по разширяване на взаимодействието си в енергийната безопасност. Координираме усилията си за диверсификация на доставките на енергоносители за балтийските страни, включително чрез увеличение на износа на американски втечнен природен газ", каза Тръмп и подчерта, че балтийските страни "стават все по-активни потребители" на втечнен природен газ.

Същевременно в. "Вашингтон пост" обяви, че специалният прокурор Робърт Мълър няма никакво обвинение срещу Тръмп по разследването за участието на Русия в президентските избори.

Мълър е натоварен със задачата да установи дали е имало съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Кремъл по време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп твърди, че разследването е "лов на вещици", насочен срещу него. Москва отрича каквато и да е намеса на руските власти в американската предизборна кампания, съобщава БТА.

Според източници на вестника Мълър е казал на адвокатите на президента, че подготвя доклад за действията на Тръмп и за евентуално възпрепятстване на правосъдието от негова страна.