"Днес правим важна стъпка за защита на честността на изборите по света, като заличаваме повече от 270 страници и акаунта, поддържани от руска организация, наречена Internet Research Agency (IRA). Повечето от действията ни срещу IRA към момента са били да предотвратим намеса в избори в чужбина. Сега сваляме страници, таргетиращи хора, живеещи в Русия.

Тази руска агенция повтаряемо е действала измамно и се е опитвала да манипулира хора в САЩ и Русия - и ние повече не ги искаме във фейсбук където и да било по света."

Това написа основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг в официалния си профил. Той разказва и предистория на усилията на компанията му да защити честността на провеждани избори до момента. По думите на Зукърбърг още през 2016 г. е установено, че IRA е организирала мрежа от стотици фалшиви профили, за да разпространява измамна информация с цел да повлияе на изборите за президент в САЩ, които се проведоха през есента на 2016-а. След откритието социалната мрежа е започнала разследване на активността на руската група глобално и да затваря техни акаунти. Оттогава, твърди Зукърбърг, са полагани усилия и за предотвратяване на намеса на определени държави в чужди избори чрез технически мерки.

Зукърбърг дава пример как във Франция, която избира президент през 2017 г., Фейсбук е отстранил 30 000 фалшиви профила. Преди изборите в Германия през миналата година социалната мрежа е работила с Федералния офис за информационна сигурност, за да научи какви опити за измами за разпространяване на информация са установени и как може да им се противодейства.

На вота за Сенат в щата Алабама през миналата година е приложен технологичен инструмент, който засича и трие фалшиви акаунти, създадени в Македония, с цел да разпространяват дезинформация, разказва още основателят на фейсбук. 

Зукърбърг отчита и големи инвестиции, направени от компанията му, в сферата на сигурността на мрежата - в момента например за сигурността на фейсбук работят над 15 000 души, а до края на годината те ще са 20 000.

Основателят на социалната мрежа ще се яви на разпит през Сената следващата седмица, в първи от серия подобни разговори пред демократите и републиканците. Те ще го развитват не само за последния скандал, но и за всички проблеми на социалната мрежа от последните години.

През февруари IRA, заедно с две други фирми и 13 руснаци бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в президентските избори в САЩ. Според обвиненията IRA, наричана "фабрика за тролове", е ръководела "престъпен и шпионски заговор" за намеса в предизборната кампания в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп и за очерняне на кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

Фейсбук, най-голямата социална мрежа в света, е под натиск да подобри начина, по който използва личните данни на потребители, след като стана ясно, че данните на 50 милиона потребители са се озовали в ръцете на консултанската фирма "Кеймбридж Аналитика". 

По случая се прави проверка и в САЩ, и във Великобритания, припомня Ройтерс.