Москва и Анкара се сближават още повече, пише германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Вестникът отбелязва, че първото задгранично посещение на Владимир Путин след победата му на изборите в Русия го е отвело в Анкара, където се е срещнал със "скъпия си приятел" и е привлякъл още по-силно членката на НАТО Турция.

ФАЦ допълва, че Реджеп Тайип Ердоган продължава политиката на сближаване с Русия въпреки безпокойствата на Запада. Вестникът отбелязва, че само за миналата година двамата президенти са се срещнали осем пъти.

Русия, Турция и Иран планират бъдещето на Сирия без САЩ, пише списание "Нюзуик". Списанието коментира, че днес лидерите на Русия, Иран и Турция се събират в Анкара, за да планират бъдещето на Сирия и как да се сложи край на кървавия конфликт, който се е проточил седем години. Силно се откроява обаче отсъствието на САЩ и другите държави от Запада, коментира изданието.

"Нюзуик" допълва, че и за трите страни - Русия, Иран и Турция, залогът както по отношение на войната, така и на бъдещето на Сирия е голям.

Друго германско издание - "Ди Велт", напомня, че миналата година Русия и Турция започнаха разговорите за уреждане на сирийския конфликт в Астана. Влиянието на Русия, Турция и Иран в Сирия може още повече да нарасне, след като американският президент Доналд Тръмп в реч в четвъртък обяви, че предстои скорошен край на военната операция на САЩ на сирийска територия, коментира вестникът.
Изданието отбелязва и че Анкара не се е включила в изгонването на дипломати във връзка със случая "Скрипал" и припомня думите на Ердоган, че няма да предприема нищо срещу Москва. Освен това Русия и Турция са свързани и чрез оръжейни сделки и газопровода "Турски поток" в Черно море, отбелязва "Велт".

Вестникът отбелязва, че на срещата на върха ЕС-Турция миналата седмица съюзът и Турция не са постигнали никакво сближаване по важни въпроси, но ЕС е уверил Ердоган, че както е било обещано, ще отдели още 3 милиарда евро за издръжката на сирийските бежанци в Турция.

В друга статия изданието цитира медийни съобщения, според които няколко страни от ЕС не искат да плащат повече за споразумението с Турция за бежанците. Според вестника става дума за Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия, които изпратили писмо до Европейската комисия с искане оставащите 3 милиарда евро да се платят изцяло от бюджета на ЕС. Председателят на ЕК Юнкер обаче отказал.